CareerBuilder: Кандидати отказват назначение заради лошо впечатление от интервюто

Ново проучване на CareerBuilder установи, че въпреки високото ниво на безработица в САЩ, много кандидати за работа са отказали назначение след интервю. 56% от работодателите, които са интервюирали кандидати през изтеклата година, са получили поне един отказ.

Изследването е обхванало 800 000 души и е доказало, че лошите първи впечатления са достатъчно основание за отхвърляне на предложена позиция.  21% от отказалите са споделили, че са попаднали на интервюиращ, който не е достатъчно ентусиазиран по отношение на работата си. 17% почувствали, че интервюиращият не е достатъчно компетентен, а други 15% видели HR специалиста срещу тях като недостатъчно професионално подготвен. Оказва се, че всички тези негативни преживявания са довод против приемане на последваща оферта за назначение.

Проучването е установило също, че лошите първоначални впечатления могат да са твърде опасни. Освен че прогонват перспективни кандидати, те водят и до създаване на лоша репутация на компанията, което, от своя страна, пречи на бизнеса й. 15% от кандидатите имали по-негативно отношение към компанията, след като са посетили едно интервю. Цели 44% от онези, които не получили никакъв отговор на кандидатурата си, също развалили впечатленията си от дадената фирма. Всеки трети от непоканените на интервю дори признавал, че е по-малко вероятно да си купи продукт, произведен от компанията.

Случващото се между работодатели и кандидати не остава в тайна. 78% от отхвърлените кандидати са склонни да споделят лошите си впечатления със своите близки, а приблизително всеки четвърти би написал негативен коментар и в социалните мрежи.

Свързани публикации