Денят, в който мокрите носове щурмуваха офисите

Ходенето на работа е занимание, което понякога е недолюбвано по причини, не дотам видими с просто око от страничен наблюдател. Ако малкото ви дете ви дърпа за крачолите и реве, че не иска да го оставяте, едва ли ще обичате много ежедневното офисно посещение. Почти същото изпитват и собствениците на домашни любимци, най-вече ако става дума за стопани на кучета. Кучето, като високоинтелигентно социално създание, е типичен пример за невинно същество, изоставяно по десет часа на ден само вкъщи. Това е причина за тъга и чувство за изоставеност у всички лаещи косматковци. Собствениците на четириноги знаят за какво става дума и повечето от тях никак не са щастливи, че причиняват подобни драми на любимите си домашни приятели. От друга страна, ходенето на работа е необходимост. Как би могло да се съчетае едното с другото?

От 1999 г. във Великобритания и от 1999 г. в САЩ се празнува един ден, който прави всички въвлечени много по-щастливи. Денят се нарича „Вземи кучето си на работа“ (Take Your Dog to Work Day) и обикновено се отбелязва в последните дни на месец юни.

Идеята на необикновения празник е двупосочна. От една страна, замисълът е бил стопаните на кучета да запознаят колегите си с домашните си любимци и да ги мотивират да осиновят куче от приют. От друга страна разбира се, това е чудесна възможност да прекарат поне един работен ден с четириногия любимец. А има и трета полза, която често остава недооценена – животните в офиса обикновено подобряват микроклимата и се отразяват добре на общата продуктивност. Видимо е, че позитивите от инициативата надвишават инвестициите.

На 26 юни тази година в САЩ отново отбелязаха деня „Вземи кучето си на работа“. Ние можем само да се усмихнем на това видео и да помечтаем, че един ден не е напълно невъзможно подобно нещо да се случи и у нас.

Свързани публикации