Ето какво да направите, ако искате да увеличите IQ-то си

HP2GGWWPIN

Повечето от нас са свикнали да мислят, че коефициентът на интелигентност е нещо фиксирано и непроменимо. Оказва се, че това схващане е погрешно. Невронауката доказва, че функционирането на ума всъщност е много по-флуидно, отколкото някога сме смятали.

Например, изследване на University of Zurich доказа, че ако правите едно просто нещо, ще увеличите IQ-то си. И тук не става дума само за деца, чиито умове се считат за по-гъвкави, в сравнение с тези на възрастните. Откритието се отнася за хора на всяка възраст.

Научете се да свирите на музикален инструмент.

Свиренето на музикален инструмент значително подобрява функционирането на мозъка и може да повиши IQ-то ви със седем и повече точки.

Според психолога Lutz Jäncke дори при хора над 65 години след пет-шест месеца свирене на инструмент за час веднъж на седмица са се наблюдавали сериозни промени в мозъка. Jäncke изброява подобрения на паметта, слуха и центровете на двигателните функции (особено свързаните с ръцете). Областите от мозъка, отговарящи за тези дейности, стават по-активни.

Jäncke казва, че по същество архитектурата на мозъка се променя.

Това е значително откритие, което означава, че участниците в проучването не просто са се радвали на физически подобрения, те наистина са променили структурата на мозъка си.

Не само сме грешали, че интелигентността не може да се постигне с усилия – всъщност имаме силата да променим в положителна посока собствените си мозъци. Свиренето на музикален инструмент е един от най-добрите начини да го постигнем.

Ето кои са трите основни предимства от това да се научите да свирите:

  1. Запазва сивото вещество

Сивото вещество помага да се съхрани структурната цялост на мозъка, особено като се касае за изпълнителните му функции (самоконтрол и взимане на решения), както и памет, емоции, реч, контрол на мускулите, зрение и слух.

Неврологът от Harvard Gottfried Schlaug доказва, че мозъкът на музикантите има повече сиво вещество, в сравнение с мозъка на онези, които не могат да свирят. От огромно значение е също, че той доказва, че участниците в проучването, които са се упражнявали само по няколко часа на седмица, са отбелязали сериозни подобрения в капацитета на паметта само след четири месеца.

С други думи, можете да развиете мозъка си до края на лятото, и то без особено усилие – ако отделяте само по няколко часа на седмица, за да се упражнявате да свирите на музикален инструмент.

  1. Намалява стреса

Всеки знае, че стресът му влияе ужасно. Освен всичко останало, проучванията го свързват с повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, рак и повишен риск от инфаркт.

Музицирането успокоява както тялото, така и ума. Вниманието се концентрира върху една единствена дейност, ръководена от дясното полукълбо на мозъка. То също освобождава допамин в мозъка, същия химикал, който се освобождава по време на секс, употреба на наркотици и при ядене на вкусна храна.

Представете си да се приберете вкъщи след натоварен ден на работа и вместо да седнете пред телевизора или компютъра, да правите нещо, което е не само забавно и творческо, но и без много усилия подобрява мозъчната ви дейност.

  1. Подобрява езиковите способности

Когато свирите на музикален инструмент, подобрявате умението си да следвате ритъма, което улеснява способността ви да обработвате информацията, постъпваща от слуха. Ето защо който взима уроци по музика, е по-добър и в научаването на чужди езици.

Нека отново припомним, че според изследването, резултатите не са зависими от възрастта на участниците. Проучване, проведено от Jennifer Bugos, показало, че след шест месеца уроци по пиано хора между 60- и 85-годишна възраст са показали сериозен напредък при функции като планиране, обработване на информацията, припомняне и вербални умения – езикови умения.

Когато става дума за мозъка, няма такова нещо като твърде малко или твърде късно.

В нашата съвременна култура, обсебена от рационалността, асоциирана с лявото полукълбо на мозъка, имаме склонността автоматично да свързваме ученето, растежа и високата интелигентност с училището. Въпреки това невролозите твърдят тъкмо обратното – че това, от което всъщност се нуждаем повече, не е работа, а е игра.

Така че действайте, вземете си китара/цигулка/синтезатор… Ако съседите ви се оплакват от звука на барабаните, просто им кажете, че работите върху невропластичността си.

Както Bono беше казал, „музиката може да промени света, защото тя може да промени хората.“

Публикации от серията