Гергана Семерджиева: „Нека хората просто четат книги“

В инициативата ни „Книгата, която ме вдъхновява“ вие, нашите читатели, номинирате заглавията, които смятате за вдъхновяващи. Ето и какво сподели с нас Гергана Семерджиева, която номинира една книга, достигнала до финала.

martsipaneniyat-chehalВие номинирахте „Марципаненият чехъл“ на Ася Кулева. С какво ви вдъхнови тази книга?

Върна ми хубавото усещане за роман. С богати и плътни образи, с увлекателно повествование, с ярка физиономичност в диалозите и монолозите. Книгата ме грабна с изключително интересното и задълбочено познание от фолклористична гледна точка – в нея изобилства от обреди, разкази и легенди, от описания на вярвания, наричания, магии за любов и раздяла… Все неща от фолклорното наследство, които накуп няма къде другаде да прочете човек. Дори се шегувахме, че спокойно би могла да стане Наръчник на баячката :))) Това е много любопитно четиво.

„Марципаненият чехъл“ има и друго важно достойнство: емпатичността. Мисля, че това го отличава от многото други нашумели напоследък български заглавия.

А като добавим и факта, че е дебютен роман за Ася Кулева, няма да е пресилено да кажа, че (поне за мен) „Марципаненият чехъл“ е литературно явление. Надявам се, благодарение и на вашата инициатива, книгата да достигне до още повече читатели.

Коя книга четете в момента?

О, няколко едновременно. Имам и професионален ангажимент към книгите, та когато чета за удоволствие, посягам към различни заглавия според настроението си. Четенето за мен е като слушането на музика – в един момент ти се слуша едно, в друг момент – друго.

Кои други книги бихте препоръчали на читателите?

Четенето е интимен акт, затова не бих си позволила да препоръчвам своя вкус. Нека хората просто четат книги, това е достатъчно.

Публикации от серията