Хобитата на звездите

Източник: Flickr.com (Автор: Alan Light)

Източник: Flickr.com (Автор: Alan Light)

Хобито е онази алтернатива, която отпуска хората, дава им възможност да се насладят на страстта си към определено занимание и им помага да балансират служебен и личен живот. Много хора имат хобита, които варират от кроткото събиране на марки, до екстремното изкачване на осемхилядници. Днес ще надникнем в живота на богатите и известните – хора, които често имат изненадващи хобита, учудващи или неразбираеми за повечето от нас, а понякога пък съвсем земни и традиционни.

Един от хората, които задължително трябва да бъдат споменати, когато става дума за хобита, е Ричард Брансън. Световноизвестният бизнесмен ексцентрик и основател на бранда Virgin през годините е имал най-различни любими занимания. В днешно време, поулегналият Брансън отдава най-често внимание на кайт-сърфинга (споделяйки тази страст с нашата колежка Надя), но в живота му е имало и по-бурни периоди. Години наред собственикът на Virgin се забавлява да чупи световни рекорди. През 1986 г. подобрява рекорда за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан с яхта. Година по-късно повтаря постижението си, но този път с балон с горещ въздух. През 1991 г. прекосява и Тихия океан с балон, поставяйки нов рекорд за скорост. Между 1995 и 1998 г. Брансън се опитва да обиколи света с балон и макар да постига забележителни резултати, все пак не успява да се справи първи с тази задача. Негов е и рекордът за най-бързо прекосяване на Ламанша с амфибийно устройство. Брансън е опитвал неуспешно да постави и други рекорди, най-често свързани с придвижване. Забележителен човек, нали?

А чували ли сте за нежната страна на бившия световен шампион по бокс в тежка категория Майк Тайсън? Този корав здравеняк е напълно влюбен в хобито си да отглежда гълъби. Тайсън твърди, че от всички животни, които е имал – тигри, лъвове, мечки – гълъбите са най-неотразими в неговите очи.

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо има съвсем друг вид хоби. Нандо е запален фокусник аматьор. Той често забавлява колегите си от най-викоскоростния шампионат на планетата с фокуси с карти. Алонсо споделя, че заслуга за двете му любими занимания – пилотирането и фокусите – имат родителите му, които му купили първия карт и първия магьоснически комплект.

Известният футболист Кристиано Роналдо пък се захласва по бингото. Той с огромно удоволствие седял по бинго зали и търпеливо изчаквал онова последно число, което да подреди правилната комбинация в талона му.

Неговият колега от футболните стадиони Дейвид Бекъм е запален фехтовач. Той практикува това си хоби в компанията на две други знаменитости – Том Круз и Уил Смит. Тримата системно се събирали за тренировка, а общото хоби им помагало да се сближат и като приятели.

Рок певецът Род Стюарт е увлечен от съвсем друго занимание. Той ревностно колекционира от дълги години модели на влакчета. Веднъж споделя, че когато се появил на корицата на списание за такива влакчета, това било за него по-голямо признание от случаите, когато се е виждал по кориците на музикални издания.

Известният американски телевизионен водещ Джей Лено колекционира автомобили. От много години той влага пари, време и страст в това хоби и резултатите са впечатляващи. Лено има над 80 автомобила и още толкова мотоциклета. Много от возилата са класически модели с висока колекционерска стойност (вижте и видеото за Джей Лено. Убедете се сами, с каква страст и експертност говори той за колите си.)

Актрисата Сюзан Сарандън е запалена тенисистка. Но при нея не става дума за аристократичната английска версия на корт, а за пинг-понг, тенис на маса. Тя дори членува в социален клуб за фенове на този спорт и играе винаги, когато й се отвори възможност. Едно от предимствата на пинг-понга е, както казва самата актриса, че „не трябва да носиш чужди обувки като при боулинга”.

Очевидно е, че и знаменитостите са като повечето нас – хобитата им варират от събиране на вещи, през отглеждане на животни, до спортни дейности. И понякога, парите не са определящи за вида на хобито или за неговата ексклузивност. Което е добро напомняне, че истинското хоби е за забавление, лично удовлетворение и разтуха и няма за цел показност или парадиране.

Публикации от серията