HR и офисен хумор (32) – Болезнено откровено интервю

crazy1.Защо решихте, че искате да работите именно в нашата компания?

Вие идиот ли сте? Изпратих CV-та на десетки места. Където се уредя най-бързо и изгодно, там ще ми е и най-добре.

2.Как смятате, защо трябва да изберем именно вас?

Трябват ли ви изобщо работници? Е, ето ме мен. Работник. И си струва да изберете точно мен, защото, явно, съм по-умен от всички, които са давали на тези въпроси стандартните глупави отговори. И съм по-умен и от вас, ако сме честни, защото аз, например, не бих задавал такива идиотски въпроси.

3.Каква заплата бихте искали да получавате?

2.5 милиона долара годишно. Що за въпрос? Естествено, че искам да получавам толкова висока заплата, колкото можете да ми дадете. Макар че, вие така или иначе няма да ми я дадете. Затова и няма какво да ми се правите. Изборът си остава мой – вие казвате цена, а аз казвам съгласен ли съм или не.

4.Защо напуснахте последната месторабота?

Да предположим, че отговоря честно – малка заплата, или липса на кариерни възможности, или безперспективност, или не съм се сработил с колектива, или не съм се харесал на кучето на шефа. И какво? Вие няма да знаете дали ще се сработя с вашия колектив, началник или неговото куче. И няма да разберете, докато не опитате.

5.Къде се виждате след 5 години в нашата компания?

Ето ви и насрещен въпрос: какви са плановете на компанията за следващите 5 години? Нямате такива? Излиза, че вие не знаете какво ще става с вас след 20 години, ще я има ли компанията и в каква ниша ще работи – е, аз откъде да знам за себе си?

6.Какви бяха постиженията Ви в предишната месторабота?

А, CV-то не е достатъчно, значи. Добре. Аз работех отлично и се справях със задълженията ми. Ето – това е постижение. И ще ви разочаровам: при правилно ръководене и добра работа, никакви постижения не са необходими! Трябва просто да се работи, а не да се занимаваш с глупости и да гониш постижения!

7.Как трябва да изглежда началникът Ви?

Бих искал въобще да не го виждам. Сериозно – за мен няма значение как изглежда. Главното е да бъде началник – такъв, който може нормално и внятно да формулира задачите. Всичко друго е без значение, ако ще да се носи с бели панталони, яхнал бизон в офиса.

8.Какви достойнства имате?

Мога да свиря на гайда и да плюя на 15 метра далечина. Ако ви трябва моята квалификация, ще я откриете в CV-то ми. Ако ви трябва и още нещо, просто ме попитайте за него. А ако и сами не знаете какво искате и какво ви трябва, моля извинете ме, но нямам с какво да ви помогна. За формулирането на скрити и неясни желания ви трябва посещение при психиатър.

9.Какви са недостатъците Ви?

Добър тенор съм и съседите се оплакват, но в консерваторията ми казаха, че съм талант. А и още един недостатък – когато ям супа, загребвам с лъжицата към себе си, а не в обратната посока!

Публикации от серията