И музикант къща храни или защо да не се отказваме от призванието си?

Криза е. Знам. И всеки се стреми към образование и работа, които да му дадат шанса да живее добре, да не мисли за това как да върже двата края, а за това на кое далечно място да отиде на почивка. Разбираемо е. Но не е правилно.
Това е и причината да избера да ви запозная с джаз певица-дипломат, оперна певица – аранжор на цветя, акапелна изпълнителка – икономист и хоров диригент – специалист човешки ресурси. Това, което ги свързва е изкуството.

Дали в лицето на музиката, изобразителното изкуство, театъра, литературата, танците или каквото се сетите – изкуството е закодирано в човешкото съзнание така дълбоко, че отбягването му ни причинява единствено неудовлетвореност и притъпяване на мотивацията, особено щом именно то е нашето призвание.

Марина е дипломат по образование, а отскоро и председател на една не съвсем популярна у нас политическа партия. В момента учи втора (далечна от международните отношения) магистратура тонрежисура и работи усърдно върху гласа си и това, което може да претвори с него чрез джаз импровизацията. Тя пък от своя страна най-сетне е утъпкала своята тясна, но ясна пътечка в жизнения път на Марина.

Калина е оперна певица, която би стояла съвсем на място, ако се бе родила преди двеста години и ежедневието й включваше думи като корсет, кринолин, каляска и кралски кочияши. Само че живее тук и сега и колкото и голямо удоволствие да й доставя аранжирането на цветя, то не би могло да се сравни с това, което й носи класическата музика. Затова и не спира да търси пътя си към нея. Всеки ден.

Кристина е студент по стопанска логистика в УНСС, но ясно осъзнава, че се занимава основно с музика и не вижда как това би могло да се промени дори след като завърши престижния икономически университет. Изборът й е бил повлиян именно от желанието за практична и сигурна професия. За щастие обаче, човек привлича към себе си това, от което има нужда, което и в случая на Криси е музика без въпросителни.

Дарина е академичен музикант, понастоящем вокалист във формация за акапелно пеене, диригент, преподавател и опитен специалист човешки ресурси. Пропуснах ли да кажа и единствената българска певица – участник в отриването на олимпиадата в Пекин през 2008 г.? За сбъдването на мечтите, както и по-важно – за непрекъснатото им преследване – тя и другите ни героини са повод за възхищение и добър пример.

Може би от тях биха станали успешни дипломат, декоратор, икономист и специалист човешки ресурси, но дали успешен се равнява на щастлив, удовлетворен, спокоен, мотивиран?

Може би наистина в изкарването на пари от изкуство няма точна формула и ясна рецепта, но тогава то не би било изкуство, а математика или готварство.

Може би е добре да имате една друга професия, заделена за черни дни, но по-добре е да не се отказвате от личните си мечти и истинското си призвание.

Може би това, което различава професионалиста от добрия работник, е именно това, което различава музиканта, който успява да храни къща от този, който не успява…

Автор на видеото: Владислава Генова

Владислава Генова е момиче на 23г. със силно развит интерес към изкуството и по-конкретно към творческото писане и музиката. Търси себе си някъде между работата си с корпоративни клиенти в международна финансова институция и заниманията си по изграждане и развиване на публичен имидж на частна музикална школа, където е артист-изпълнител, текстописец и сценарист.

Публикацията е част от конкурса на JobTiger.tv за сътрудници в рубриките „Новини”, „Събития”, „Професионалист” и „Предприемач”.

Публикации от серията