Интелектуалният труд предпазва от деменция

Интелектуалният труд предпазва от деменция

Не малко са професиите, които изискват повече умствен труд. Понякога той може да е много досаден – като например преглеждането на сложни финансови отчети или осмислянето на многопластови технически спецификации. Тази наглед скучна работа обаче може да предпази мозъка ви от когнитивен упадък по-късно в живота.

Поне така твърди ново проучване на екип от Университета в Лапциг, Германия, проведено сред над 1000 души на възраст над 75 г. В рамките на 8 г. на всеки 18 месеца учените подлагали на изпитание паметта и когнитивните способности на участниците. Учените предварително разграничили тестваните хора спрямо професионалното им минало и типа дейност, която са извършвали – ръководна, словесна или „флуидна“. Ръководните функции включват неща като разработване на стратегии и разрешаване на конфликти. Разговорните задачи включват оценка и интерпретиране на информация. Флуидите дейности изискват селективно внимание и анализиране на данни.

Резултатите показали, че хората, които са били най-натоварени и в трите категории, имат най-високи резултати на тестовете, респективно – най-слабо ниво на упадък на когнитивните способности. По-специално, работата включваща ръководни функции, изглежда предпазва най-добре.

Досега се знаеше, че занимаването с логически задачи, както и образованието и продължаващото учене през целия живот оказват позитивен ефект върху дългосрочното съхранение на когнитивните възможности. Ръководителят на проекта от Университета в Лайпциг, д-р Франсиска Ден обаче изказва предположение пред „Psychology Today”, че кариерният ви избор може би има дори по-голямо значение за мозъчното ви здраве.

Разбира се, подчертават от научния екип, това не значи задължително, че работната среда е първопричината – резултатите биха могли да се дължат и на факта, че хората с по-големи когнитивни способности по принцип избират да се захванат с професии, които предизвикват интелекта им. Също така, подчертават изследователите, не става въпрос да сте натоварени до дупка с непосилни задачи всеки ден. Полезното в случая е да поставяте предизвикателства пред ума, така че постоянно да използвате логиката си и да се чувствате интелектуално стимулирани.

Илюстрация: A Health Blog (https://www.flickr.com/photos/healthblog/), CC BY-SA 2.0

Свързани публикации