IT истории – Вичо Димитров

Знаете ли какво е „добавена реалност“? Вероятно този въпрос би затруднил мнозина, само до преди няколко години. И това е обяснимо. Технологията беше в употреба основно за научни, военни, индустриални или образователни цели. Но както се случва с повечето интересни разработки, и тази еволюира и достигна до широкия потребителски пазар. Ако потърсите все пак кратко определение, в Уикипедия ще откриете по-широкия термин „обогатена реалност“. Дефиницията е: „област в информатиката, занимаваща се с комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни“. Едно изключително лаическо и ограничено по обхвата си определение би било: „Виждате през камерата на телефона си да се случват неща, които не съществуват в реалния свят.“

Човекът, който много успешно работи в полето на „добавената реалност“, в този частен случай, е Вичо Димитров. Той е създал и ръководи компания за подобни разработки и доказва на практика, че и от най-странните на пръв поглед технологии, може да се прави смислен бизнес. А още по-хубавото е, че този бизнес радва все повече хора, носи им нови емоции и ги разведрява по неочакван начин.

Научете повече за Вичо – той разказва увлекателно личната си история, с което пък ни напомня, че ако нещо ни е много интересно и сме готови да му се посветим, може накрая успехът да е по-голям от очакванията.

Публикации от серията