Какво ни пречи на работата най-много?

Какво ни пречи на работата най-много?

Запитвали ли сте се някога, какво най-много смъква продуктивността в работен план? Коя е причината да не сме дейни, компетентни и изпълнителни в голяма част от времето? Истината е съвсем плоска и тривиална – липсата на достатъчно качествен сън.

Ново изследване сред 20 хиляди служители по целия свят е установило горния факт по безспорен начин. Стандартната загуба се оценява на 7.4 дена годишно отсъствие от работа, заради недоспиване. Анкетираните, които обаче са се определили като „недоспиващи“ или „спящи под средното“, индикират, че проблемът със съня е наистина сериозен – те са отсъствали двойно повече време от работа.

Проблемите със съня биват разнообразни и всичките те са с лоши последствия. Някои хора просто спят по-кратко от необходимото. Други спят на пресекулки и често се будят, което разстройва естествените цикли на съня. Последното не позволява на тялото и мозъка да отпочинат адекватно.

Недоспиването ни влияе многостранно – освен мозъка и тялото, емоциите ни също имат нужда от почивка с определена продължителност. На физическо ниво липсата на сън води до летаргичност, на ментално ни прави по-бавни и с по-ниска концентрация, а на емоционално ни превръща в раздразнителни и избухливи индивиди, проявяващи периодично изблици на хиперактивност.

И наистина, ако се замислим за личния си опит, лесно ще установим, че недоспиването има множество неприятни изражения. Много от жертвите на недостатъчното сън признават, че имат проблеми с продуктивността, отсъстват от работа, концентрацията им е много ниска, настроението е лошо, а не един и двама са отбелязали, че са заспивали на бюрото си. Още по-стряскащо е, че един от четирима американци признава, че е заспивал на волана.

Всичко това е сигурен знак, че мениджърите следва да се интересуват от състоянието на служителите си и да говорят с тях, ако забележат някои от въпросните последствия на недоспиването.

Публикации от серията