Какво се случва, ако не пием вода?

Водата на практика е навсякъде. В тялото на средностатистическия човек се съдържа между 55 и 60% вода. В тялото на бебето пък водата е 75%, като спада до 65% до първия му рожден ден.

Каква е ролята на водата в нашите тела?

Водата действа срещу триенето на ставите, регулира температурата, подхранва мозъка и гръбначния стълб. Водата не е само в кръвта ни. Мозъкът и сърцето на възрастния човек се състоят от почти ¾ вода. Това грубо се равнява на количеството течност в банана. Белите дробове пък приличат повече на ябълката – 83% вода. И макар че ни се струва, че костите ни имат суха структура, те съдържат 31% вода.

Щом сме съставени от вода и заобиколени от вода, защо е толкова важно да пием още?

Всеки ден губим 2-3 литра чрез функциите на тялото си. Затова е важно да компенсираме загубата на течности. Поддържането на балансирано ниво на водата в организма е от ключово значение за избягване на дехидратацията и прехидратацията, които могат да имат ужасяващи ефекти върху цялостното ни здравословно състояние.

Какво може да се случи, ако не пием достатъчно вода?

Когато установят ниско равнище на водата в тялото, сензорните рецептори в хипоталамуса дават сигнал за освобождаване на антидиуретичен хормон. Когато достигне до бъбреците, хормонът създава аквапорини – специални канали, които позволяват на кръвта да абсорбира и задържи повече вода.

Повишеното ниво на дехидратация може да причини видими спадове в енергията, настроението, изсушаване на кожата, промени в кръвното налягане, както и когнитивни смущения.

Дехидратираният мозък работи по-усилено, за да постигне това, което обикновено постига с лекота. Дори временно се свива заради липсата на вода.

А ако прекалим с пиенето на вода?

Прехидратацията или хипонатриемията обикновено се причинява от прекалената консумация на вода за кратък период от време. Спортистите често страдат от това заради усложнения в регулирането на нивата на водата при екстремни физически условия.

Прекалено хидратираният мозък спира освобождаването на антидиуретичния хормон в кръвта. Натриевите електролити в тялото се разводняват, карайки клетките да се подуят. В най-тежките случаи бъбреците не могат да се справят с увеличаващия се обем на разредената урина. Състоянието се свързва с главоболие, повръщане, а в редки случаи – припадъци.

Постигането на баланс на водата в тялото не е трудно.

Е, разбира се, ако сме от тази част от населението на земята, която е достатъчно щастлива да има достъп до чиста питейна вода.

Популярен мит е, че трябва да пием по 8 чаши вода на ден. Няма универсално правило за това колко вода трябва да пием. Всички ние сме различни, телата ни – също. Количеството вода, което трябва да приемаме, зависи от теглото и условията, в които се намираме. Стойностите, които се препоръчват, са между 2.5-3.7 литра вода на ден за мъжете и 2-2.7 литра за жените. Тези стойности могат да се променят в зависимост от това дали сме здрави, физически активни, на преклонна възраст или изложени на горещини.

Трябва да имаме предвид, че водата се съдържа и в останалите напитки, а също така и в храната, която приемаме. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на вода. Ягоди, краставици и броколи – повече от 90% вода.

Поддържането на баланс на водата в организма може да ви даде някои дългосрочни предимства. Изследванията показват, че оптималното хидратиране може да понижи риска от инфаркт, диабет и някои видове рак.

Приемането на подходящо количество течности има значение за това как се чувстваме, мислим и функционираме ден след ден. Затова се старайте да не забравяте да пиете вода, дори когато сте на работа. Няма да ви отнеме много време, а ще ви направи доказано по-ефективни.

Публикации от серията