Кирил Бъчваров за иновативността на банките

Точно преди две години Брет Кинг публикува книгата си Bank 2.0, в която прогнозира, че промяната в поведението на потребителите на банкови услуги ще доведе до там, че до 10 години всеки ще използва мобилен телефон за разплащане и портфейлите ще станат излишни.  Тази година Кинг стана единственият експерт извън банковия сектор, обявен за Топ Иноватор на годината от American Banker. Иноваторите са номинирани заради новите елементи, които добавят към традиционните финансови услуги, вкл. crowdsourcing (ангажиране на широк кръг външни участници) и иновации чрез мобилни устройства. 

За постепенната промяна към иновативни услуги за крайния клиент говори и Кирил Бъчваров, директор „Бизнес комуникации“ в Уникредит Булбанк по време на тазгодишното издание на форума за дигиталната индустрия Webit Bulgaria.

„Банките не са иновативни, от нас се очаква да сме стабилни, но в същото време не искаме да сме архаични и да изоставаме. Излязохме от зоната на комфорта и станахме нещо като модерен вариант на шесторъкия Шива, който трябва да осигури продажба, консултация, обслужване, техническа транзакция по желания начин и канал за клиента и същевременно да балансираме с традиционно интересните за нас неща като ликвидност, риск, приходи, разходи. И понеже банковите услуги не са секси, се опитваме да създадем иновативни неща, като мобилното банкиране“.

„Имам два екипа в банката и повечето колеги в тях не са от банковата сфера, а от маркетинг, продажби и агенции, защото ни се налага да се занимаваме с иновативни решения, да измисляме нови начини да комуникираме продукта. Понякога наличието на банков опит по-скоро ни пречи. Предпочитаме да си вземем хора с правилното отношение към работата, желание, амбиция и мотивация, а ние ще ги научим на всичко останало, което не знаят за банковата сфера“.

 

А ние търсим вашите иновативни решения и проекти в конкурса Innovation Challenge 2012. Научете повече тук и кандидатствайте до 28 август, за да спечелите стипендия за EMBA обучение в University of Sheffield.

Публикации от серията