Когато мъжете не стигат

Работещите жени в Саудитска Арабия се увеличават драстично, макар и със специфика на процеса

Балансираното участие на половете в различни сфери на бизнеса несъмнено е една от злободневните теми в развитите страни. Едва ли обаче ще са много тези, които ще посочат Саудитска Арабия като една от най-бързо развиващите се страни в тази сфера. Разбира се, факт е, че там стартът е даден от много ниска база, но и промените в последните няколко години са повече от впечатляващи, показва анализ на BBC. Броят на саудитските жени, които работят, се е увеличил почти 9 пъти за три години: от едва 55 000 през 2010 г. до 454 000 към края на 2013 г. Този рязък скок се дължи на комбинация от проведени публични кампании в подкрепа на правата на жените и въведени реформи от страна на наскоро починалия крал Абдула, който в последните години на своето управление допусна жени до местния парламент, назначи първата жена заместник-министър и като цяло понижи изискванията за допускане на дами в редица бизнеси и обществени сфери. Влияние оказват и новите закони, предвиждащи квоти за етнически саудитци в различни бизнеси. Саудитска Арабия има уникалнa демографска структура, в която почти 1/3 от населението са чужденци – най-вече работници, а управляващите искат да намалят влиянието на чуждестранната работна сила върху икономиката, като един от начините е наемането на повече местни жени.

Саудитските жени вече могат да работят в областта на търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството. Първите жени-адвокати в страната получиха лиценз в края на 2013 г., а кралството вече има и жени-дипломати. Представители на „нежния“ пол вече могат да работят и като редактори в медии, както и водещи на телевизионни водещи.

Над 60% от завършващите висше образование в Саудитска Арабия са жени. Макар и добре подготвени теоретично обаче, наемането им на реална работа среща своите специфични трудности. Те се изразяват най-вече в липсата на познания дори за основните условия и етика на работа. Повечето от жените в страната никога не са се смесвали под един покрив с мъже, които не са членове на семейството им. Това е и една от най-сериозните спънки, която често възпрепятства наемането на жени заради обществено недоволство и предразсъдъци. Проблем се оказва и забраната жени да карат автомобили в страната, която още е в сила.

Един от начините за прескачане на тези проблеми е създаването на компании изцяло от жени. Tata Consultancy Services вече отвори консултантски център в Рияд, който ще обслужва големи клиенти по света в областта на финансовите услуги и човешките ресурси. Центърът в момента наема 500 жени, като целта е те да станат 3000, пише BBC.

Свързани публикации