Кривата на щастието или какво точно е нашето място във Вселената

Мина и седмата седмица от нашия конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“. А две от трите вдъхновяващи заглавия тази седмица са на български автори. Любовта на читателите спечели „Кривата на щастието“ на Иво Иванов. /Нашето интервю с Иво Иванов можете да прочетете в блога на JobTiger./

В ръцете на автора спортът се превръща в претекст  да потърси отговорите на въпроси, които всеки мислещ човек си задава – за смисъла  на живота, на смъртта, на амбициите ни… и какво всъщност е нашето място във Вселената.

cache_200_500_krivata-na-shtastieto-Има неща, които не могат да бъдат обяснени без подходящият талант. Аз лично не бих могъл да предам и една хилядна от това което е тази книга за мен. Бях поразен от тази книга! Не съм си представял, че някога ще прочета нещо, което да ме остави толкова втрещен. Книгата е доста обемна, но я прочетох за една нощ…Рядко пуша, но тази вечер изпуших много цигари, докато плачех на терасата… Да, правилно прочетохте, тази книга ще ви разплаче много пъти…
„Заглавието „Кривата на щастието“ е книга за другия живот – живот, който ние рядко виждаме, освен ако някой талантлив режисьор не реши да ни го покаже. Иво е един от тези режисьори на живота около нас, които не си позволяват да заспят, неговите думи будят, кънтят, мятат ти директно изводи и дори променят живота на другите. Това е човек, който наблюдава и с трите си очи и се радвам, че кривата, която ни съединява с Канзас, е нонстоп права“.

cache_200_500_54157d61ab676_patevoditel-na-galakticheskiya-stopadzhiya„Пътеводител на галактическия стопаджия“ е една от малкото безценни книги, в които реалното и фантастичното са така умело преплетени и обединени от неповторимото чувство за хумор на Дъглас Адамс, водещо читателя през едно невероятно приключение на въображението. Има поне 42 причини защо това произведение е вдъхновяващо. Най-вече, защото ни напомня и учи как да посрещаме всяка ситуация, поднесена ни от ежедневието, с оптимизъм и (само)ирония. Защото няма нужда от паника. И защото смехът лекува най-добре.

 

cache_200_500_tyutyunРоманът “Тютюн” е от ония вечни творби на България, които могат да направляват и съветват, да провокират и предупреждават, да напомнят най-сетне, че времето и човекът са в непрекъснато взаимодействие и че животът е изпитание за човешкия дух, воля и жажда за успех.

От днес започва и гласуването за следващите книги, които да се включат във финалния Топ 30. Предложенията можете да откриете ТУК, а ако не намирате вашата любима творба в списъка за гласуване, не се отчайвайте. Можете да я номинирате и още следващата седмица тя да бъде подложена на гласуване.

71

Конкурсът ще продължи 10 седмици, а на 1 ноември – Деня на народните будители – ще обявим Топ 30 на най-вдъхновяващите книги, според вас, нашите читатели.

Не пропускайте да се присъедините към Facebook групата на „Книгата, която ме вдъхновява“, където си говорим за любимите книги и за вдъхновението, което ни носят:

likeus

Публикации от серията