Купидон дебне в офиса?

Купидон дебне в офиса?

Спомняте ли си това чувство, когато бяхте в гимназията, и във вашия клас имаше един наистина готин човек? Може би тайничко стискахте палци, че учителят ще ви възложи съвместен проект, или ще ви премести на един чин. Фантазиите как казвате на този човек, колко много го харесвате и как заживявате щастливо до края на гимназиалния живот, бяха редовно занимание в часовете по математика и химия. Но в крайна сметка, голяма част не се осмелиха да предприемат крачката. Страхът бе съпроводен, не само от идеята, че може да бъдете отхвърлени, но и с притеснението, че ако нещата не се получат, ще трябва да виждате този човек всеки ден.

Сега, години по-късно, вие сте зрял, разумен и изискан човек. Имали сте взаимоотношения, възходи и падения в любовта, излизали сте на срещи. Знаете какво е да си отхвърлен и какво е да отхвърлиш някого. И в този момент на горделива сигурност във вашия отдел се оказва човек, когото наистина харесвате и отново започвате да се чувствате като онова неопитно дете в гимназията. Добре дошли във офисната версия на гимназиалната романтиката. Точно както, когато родителите ви преди 15 години са ви забранявали да излизате с „лошото“ момче от квартала, но единственият резултат тогава, а и сега, е да искате човека още по-силно!

Вероятно приятелите, семейството и други колеги ще ви кажат, че не е добра идея да смесваш личния с професионалния живот, или някоя друга цветуща българска поговорка. Очевидно това правило важи за доста хора. Последни статистически данни сочат, че 54% от анкетираните 2500 човека разкриват, че са били или в момента са ангажирани с колега. Ето няколко предимства, недостатъци и съвета за тези, които ще споделят днешния ден с колегата от съседното бюро.

 

Предимство

На първо място, ако имате връзка на работното място, вие ще спестите сериозно количество  време и финанси, които иначе отиват за срещи, телефонни разговори и чатове. Някои психолози твърдят, че общите работни интереси и теми, сплотяват връзката. Със сигурност едно е ясно, това не би следвало да е двойка, която няма да има тема за обсъждане на вечеря. Като преимущество се добавя и това, че виждат партньора си в истинската му светлина, а не фалшив образ, който се показва само пред интимния партньор. Но до тук сме с предимствата.

Недостатъци

Голяма част от хората смятат, че любовната връзка на работното място води само до неприятности. Доста са и компаниите, забраняващи на служителите си подобни отношения и при разкриването им, следва уволнение на поне един от двамата. Разбира се, когато работите заедно, има голяма вероятност да си омръзнете по-бързо, защото се виждате на практика постоянно. Не са редки и случаите на ревност, което неминуемо ще наруши работния процес, а и груповата динамика. Да не забравяме и за „доброжелателите“, които са неразделна част от всеки екип. Те с радост ще докладват всичко, което са видели. След разпадането на подобен тип връзки, неминуемо се нарушават работните взаимоотношения между двамата, които са били въвлечени в тях. Ако пък единият се окаже в подчинена позиция на другия, започва истинската забава. От малки са ни учили, че е добре да има една разумна дистанция между личната и професионалната информация, но в тази ситуация, въпросната линия е вече прекрачена, а последиците няма да закъснеят.

 

Все пак хората казват, че за любовта няма граници! Честит Свети Валентин и приятно посрещане на празника, независимо дали е със симпатичния колега или колежка!

Свързани публикации