Мая Александрова и нейните „зелени“ инициативи

Мая Александрова е от Пловдив и е завършила културология, но реално почти никога не е работила по специалността си. Както тя казва: „Не ми е било писано“.

След раждането на дъщеря й започва да се замисля все повече и повече за околната среда и какво тя може лично да направи за опазването й. Всичко започва със създаването на блога й otnishtoneshto.com. Тя издирва в нета и пресата всякакви идейки за създаване на нещо ново от старо и ги осъществява заедно с дъщеричката си. Впоследствие идеята за рециклиране на всякакви материали се разраства до така наречения „Парцал фест“ и второто му издание „Парцал фест – код зелено“, които се осъществиха в Пловдив през септември 2011 и септември 2012.На първия фест участниците не са много, както и посетителите, но за една година благодарение на социалните мрежи и кръга от познати идеята се разпространява и участниците вече са повече от четиридесет.

Паралелно с блога и организацията на феста, Мая всеки четвъртък в читалището на ж.к. Тракия прави работилница за възрастни или по-скоро „арт терапия“. Наскоро заедно със съмишленици регистрират сдружение: „Устойчиво общество“, което сдружение организира в средата на декември 2012 Коледен био и еко базар с работилници под надслова „Моята еко Коледа“.

Разбира се, тя не спира на едно място и след Нова година готви и работилничка за деца, която ще се казва „Зелено училище“. На въпроса освен с всичко това има ли и други неща, с които се занимаваш, тя отговаря, че е САМО това, но с широка усмивка добавя, че винаги може повече. Чакаме да разберем коя ще е следващата й „зелена“ инициатива с нетърпение.

Автор на видеото: Яна Янкова

Яна Янкова е на 23 години съм от Пловдив. Завършила е Филмова и ТВ режисура в ЮЗУ ”Неофит Рилски” Благоевград. Занимава се както с визуални изкуства, така и с приложни. Обича да изучава чужди езици, владее български, английски и италиански, а в момента уча испански език.

Публикацията е част от конкурса на JobTiger.tv за сътрудници в рубриките „Новини”, „Събития”, „Професионалист” и „Предприемач”.

Публикации от серията