Мислите, че имате свободна воля? Науката казва да помислите отново

Мислите, че имате свободна воля? Науката казва да помислите отново

Наистина ли сме добри във взимането на решения? Или само се заблуждаваме? Загубваме ли се в лабиринтите на собствения си ум? Дали новите изследвания не ни дават повод да погледнем към света на бизнеса със скептично око?

Взимате решения всеки ден, нали? Те са ключови както за личния ви живот, така и за работата ви.

Водите преговори, отстоявате себе си и избирате най-доброто?

Хващате бика за рогата и показвате кой е шефът?

Chris Matyszczyk, специалист по маркетинг и реклама от екипа на Inc., има новини за вас: възможно е да се заблуждавате.

Ново изследване на Princeton University установява, че умът ни е само една идея по-добър от историк, обслужващ целите на пропагандата. Умът пренаписва истината, манипулира фактите. Съществува, за да ни накара да се чувстваме по-добре. Той ни убеждава, че решението, което сме взели, всъщност е изходът, към който сме се стремили през цялото време.

Изследователите Adam Bear и Paul Bloom създали прост тест. Показали на участниците пет бели кръга. Казали им да изберат някой, преди един от тях да се е оцветил в червено. Когато тестът приключил, участниците били попитани дали са избрали правилния кръг, друг грешен кръг или изобщо не са имали време да изберат, преди да светне червената лампичка.

Статистически шансът им да вземат правилно решение е 20%. Когато са помолени да съобщят резултатите си обаче, участниците твърдят, че са прави много по-често. Всъщност, когато кръгът ставал червен по-бързо, участниците твърдели, че са го познали в повече от 30% от случаите.

В своя статия в Scientific American Bear обяснява: “Понеже съзнанието леко изостава от реалността, то може да предвиди бъдещите събития, за които все още не е информирано, но са кодирани подсъзнателно, позволявайки в рамките на една илюзия преживяното бъдеще да промени преживяното минало.“

Следователно, свободната воля е нещо като илюзия. Според това изследване вие сте инструмент на обстоятелствата, нещастен последовател на случайността. Идва момент, казва Bear, в който дори не можете да излъжете себе си. „Важно е, че съобщенията на участниците за избор на червения кръг намаляват с 20%, когато времето за оцветяване в червено е достатъчно дълго – толкова дълго, че подсъзнанието не може да изиграе този трик на съзнанието и да научи за смяната на цвета, преди съзнателният избор да е приключил.“

Някъде в недрата на ума дебне честността. Но изглежда, че е дълбоко заровена. Bear споделя, че когато той и Bloom казали на участниците, че спомените им са манипулирани, те не са го знаели и са били изненадани.

Защо нашите умове ни скрояват подобни номера?

Bear предполага, че вероятно илюзията може да бъде обяснена с ограниченията на мозъка при обработването на информацията от сетивата. Може би обработката предизвиква подобен ефект само в много кратки времеви периоди, които не биха ни повлияли така в реалния живот.

Разбира се, резултатите могат и да означават, че бихме се възползвали от всяка възможност да представим себе си в по-добра светлина от истинската. Това явление се нарича изграждане на собствена стойност, маркетиране на собствената личност или самочувствие.

Публикации от серията