Могат ли парите да ви купят щастие?

Изкачването по кариерната стълба носи повече пари, но и повече стрес, напрежение и работа, които да ви направят по-нещастни в офиса. Нали? Всъщност, това не е толкова сигурно, ако се доверим на ново изследване, проведено от сайта за работа CareerBliss.com. То сочи, че хората с по-висока заплата, са по-удовлетворени от всички аспекти на работата си.

В анализа на CareerBliss са обхванати 69 000 позиции от 22 000 различни компании. Респондентите са оценявали 10 фактора, влияещи върху офисното щастие, като сред тях са „възможности за кариерен растеж”, „социални придобивки”, „сигурност на работната позиция” и други. Отделните аспекти са оценявани по петобална скала, а накрая всички оценки са включени в общ усреднен рейтинг, който пък е поставен в корелация със заплатата. Изследването сочи, че онези, които получават ниска заплата, имат рейтинг около 3.78%, а най-добре платените мениджъри са с показател 4.21.

На базата на получените данни, експертите твърдят, че парите все пак могат да ни купят щастие, макар и само в известни граници. От една страна, става дума за щастие, свързано с работата, а от друга, разликата в удовлетвореността между най-добре платените служители и долния край на финансовата стълбица, не е чак толкова голяма. Изглежда, може да се заяви категорично, че добрият доход обикновено върви в комплект с интересна работа, автономност, гъвкавост и интересни бизнес партньори – все фактори, които могат да подсилят усещането за щастие, свързано с работата.

Свързани публикации