Мъжът, който работи на три континента

StockSnap_TMYUIRV0BQ

Живот между Тел Авив, Ню Йорк и Лондон – Dror Ginzberg е предприемач, който е приел това предизвикателство и разказва пред BBC за добрите и лошите страни на подобно решение.

Ginzberg е бил сериен предприемач през по-голямата част от живота си, но преди да реализира последното си начинание, свързано със софтуер за създаване на видеа, е бил изправен пред по-сериозна дилема, която се е налагало да обсъди със съпругата си.

„Когато ръководиш стартъп, това е 100% ангажимент и има цена, която плащаш. В известен смисъл губиш контрол над живота си“, казва той.

Едно от големите притеснения на семейството на Ginzberg, което живее в Тел Авив, Израел, е било колко време ще отсъства от вкъщи. Спечелването на инвеститори, намирането на клиенти и изграждането на бизнес на няколко континента означава много пътувания и нощи, прекарани в хотелски стаи. Ginzberg знае това. Само в Израел той е участвал в три стартиращи компании. Още преди да постави началото на последната си технологична фирма, той е бил наясно, че успехът ѝ ще изисква пълната му отдаденост на проекта, както и да прекарва поне няколко дни на месец в Ню Йорк и на други места далеч от дома.

Все пак той и семейството му решили да опитат. Ginzberg казва, че е по-щастлив, когато е по-зает от повечето хора, и че следващите няколко години ще са трудни, но усилията ще им се отплатят.

Определено му се налага да пътува често. Като изпълнителен директор и съосновател на фирма с петдесет и пет служители, която има офиси и клиенти в САЩ и Европа, той отсъства по две седмици в месеца. Повечето му пътувания са до Ню Йорк, където има офис с петнайсет служители. На връщане към Тел Авив проверява и как върви работата на десетимата му работници в Лондон.

Пътуванията не са вълнуващи. 7-часовата разлика и 12-часовото пътуване от Тел Авив до Ню Йорк го принуждават да се опитва да прекарва полетите си в сън, за да е готов за задачите си, след като самолетът кацне. Обикновено си купува билети за нискобюджетни полети, но като редовен клиент получава по-удобни места. „С такъв натоварен график на пътуванията да не летиш в бизнес-класа е почти невъзможно“, споделя Ginzberg.

В Ню Йорк остава в апартамент, който фирмата наема. Това да се връща на едно и също място, а не да сменя хотелски стаи, прави адаптацията му по-лесна с нещо като втори дом.

Саможертвата

Трудността при постоянните пътувания е Ginzberg да е далеч от четирите си деца – на 17, 12, 11 и 8 години, и да знае каква жертва трябва да направи жена му, за да развива той кариерата си. Тя е психолог с частна практика. Работи много през деня, но ѝ се налага да отказва прегледи, защото се старае да се прибира навреме вечер, след като е родителят, който трябва да е вкъщи с децата.

Ginzberg се опитва да е на разположение, доколкото е възможно. Всяка сутрин първо провежда видео-обаждане със семейството си. Помага на децата си с домашното им. Те правят снимки на свършеното до момента, а той го коригира и дава съвети. Казва, че се случва често и му е приятно да го прави.

От помощ е това, че планира графика си за година напред, така че семейството му знае кога ще отсъства. Въпреки че не е ясно кога точно ще се проведат срещите му, знае през кой период ще бъде в Ню Йорк. Понякога се налага да предприема пътувания, които не са планирани, но това е рядкост. Графикът дава усещане за стабилност на членовете на семейството.

Под звуците на добрата музика

Колкото и да е трудно да бъде далече от любимите хора, Ginzberg има своите приятни моменти. Нещо, което прави престоя му в Ню Йорк по-лесен, са музикалните събития в града. Той често ходи на концерти – в последно време на Billy Joel, Sting, Peter Gabriel and Steely Dan – все негови любими изпълнители. Освен това харесва храната, особено в ресторантите, в които се сервира месо на грил. Поне половината от менюто си обаче готви сам в апартамента под наем.

Културен шок

В културно отношение има една основна разлика между Тел Авив и Ню Йорк – начинът, по който хората общуват помежду си. В Израел комуникацията е директна и дори може да изглежда груба за някого, който не е запознат с начина, по който хората говорят. В Лондон и Ню Йорк са по-индиректни, казва Ginzberg. Някои не знаят как да реагират на откритостта, а други се наслаждават на честността. На Ginzberg не му се е налагало да приспособява стила си на говорене, но се опитва да спазва „добрия тон“ с определени хора.

Дори храненето в обедната почивка е различно на трите континента, споделя предприемачът пред BBC. Повечето хора в Ню Йорк си вземат сандвич и остават зад бюрото си, затрупани от работа. В Израел излизат за обяд и прекарват един час далеч от компютрите. В Лондон работниците обикновено също не остават в офиса. Има период на адаптация, казва Ginzberg и добавя, че когато е в Ню Йорк, и той обядва на бюрото си.

Лондон е подобен на Ню Йорк, що се отнася до това, че е оживен градски център, но бизнес културата  в него е по-отворена за експерименти, коментира Ginzberg. Според него в Лондон, а и в Европа като цяло, хората са по-склонни да опитват нови технологии, да тестват нови продукти.

Спокойствие

Когато пътува, на Ginzberg му липсва едно – усещането да е у дома, което има само в Израел. Той е израснал там и колкото и да обича Ню Йорк, по неговите думи нищо не може да се сравни с Израел. Когато е далече, семейството му липсва ужасно много.

Бихте ли направили подобна жертва в името на кариерата и професионалните си мечти? Бихте ли живели на три континента?

Свързани публикации