Науката: ако имате „половинка на работа“, сте по-щастливи и по-продуктивни

stocksnap_bixlj3i48x

Най-добрите фалшиви бракове са тези от 9 до 5, установява скорошно проучване. Близките отношения с един колега, наричан „съпруг/съпруга за работа“, може да са ключът към успеха, коментира Renuka Rayasam от BBC.

Ben Friberg, фотограф, осъзнал, че е срещнал специален човек, когато се сближил с репортерката, с която работел в екип, на основата на споделените им знания за гръцката митология. Още се опознавали, когато коментирали филма „Троя“ и фактологичните грешки в него от гледна точка на историята, митологията и Омировата „Илиада“.

Той говори за нея като за „половинка за работа“ – важен човек, с когото развивате платонически отношения и се свързвате, споделяйки едно и също работно място. Съществува неписано правило колегите да не се сближават твърде много, но същността на работните места се променя с времето.

В наши дни близките отношения с колегите често са неизбежни и все повече от работещите в екип имат до себе си в офиса човек, когото наричат „съпруг/съпруга за работа“. Кариерният уебсайт Vault.com установява, че всяка година от 2010 насам около 30% от анкетираните казват, че в техния професионален живот има такъв човек, с изключение на 2013, през която цифрата скача до 44%. Каква е разликата между „половинка на работа“ и приятел на работа и защо „работните бракове“ са относително често явление?

Chad McBride, професор по комуникационни изследвания в Creighton University в Небраска, САЩ, и Karla Mason Bergen, преподавател по комуникационни изследвания в College of Saint Mary, се заели да дефинират термина, когато забелязали, че се споменава все по-често и по телевизията. Дори бил използван, за да опише отношенията между президента на САЩ George W. Bush и тогавашния държавен секретар и съветник по въпросите на националната сигурност Condoleezza Rice.

През 2015 двамата учени провели онлайн проучване сред 276 души. На базата на изводите от него определили връзката с „половинка за работа“ като „специално, платонично приятелство с колега на работа, за което е характерна силна емоционална връзка, високи нива на откровеност и подкрепа, както и взаимно доверие, честност, лоялност и уважение“.

С други думи, връзката е по-силна от другите приятелства на работното място и има сходства с брака, но без романтичната част. Само двама души от участвалите в проучването съобщават, че имат романтични чувства и флиртуват с „половинката си на работа“.

Повечето хора говорят за сходства в характера, в чувството за хумор, в интелектуалните интереси. Съобщават, че имат доверие на този свой колега и усещат подкрепата му.

Някои казват, че този вид отношения са подобрили работата им и са ги направили по-продуктивни. Още повече, учените са открили, че хората се забавляват повече по време на работа и са по-лоялни към фирмите, в които работят, заради общуването с „половинките си на работа“.

Friberg казва, че той и „съпругата му на работа“ работели толкова добре заедно, че мениджърите им се съгласили да работят извънредно върху общи проекти. „Помага да покажеш най-доброто от себе си.“

Появата на съпрузите на работа може да се разглежда като симптом и продължение на невероятно размитите граници между работа и семеен живот, казва Rick Lash от консултантската фирма за човешки ресурси Korn Ferry Hay Group в Торонто.

Технологиите и възможността за работа от вкъщи направиха разграничителните линии все по-смътни и ни позволиха да пренесем по-голяма част от личния си свят на работа и обратно, казва той. Професионалните отношения са все по-разчупени.

В последните години се промени природата на работата в полето на интелектуалните дейности – стана все по-нееднозначна и сложна. Работим в екипи с цел да се изправим пред нови предизвикателства. Вместо да създават строги граници между работата и личния живот, все повече фирми активно се опитват да насърчат връзките и организират събития за служителите си, за да могат да се опознаят по-добре.

Табута и „разводи“

Въпреки че „половинките на работа“ се срещат все по-често, много от нас все още се страхуват от термина. Макар че Friberg публикува редовни актуализации за работата си със своята колега-половинка в социалните мрежи, тя не го нарича с този термин и обяснява, че е омъжена и не иска страничните наблюдатели да останат с грешно впечатление.

Около 40% от хората в проучването на McBride и Bergen казват, че макар че имат „съпрузи на работа“, не използват това определение за тях. McBride коментира този техен избор като отказ да навлизат в темата табу.

Един от проблемите е, че идеята за „съпруг/съпруга на работа“ не се вписва в нито една от тесните категории за човешки взаимоотношения – семейство, колега или приятел, казва McBride. Тази неяснота може да предизвика объркване или раздразнение.

От една страна, опасността е в посока на реакциите в офиса, а от друга – на отклика вкъщи. Жена, участвала в проучването на Vault през 2014, казва: „Той е редовното ми другарче за обяд, довереник и огледало. За щастие, освен това се сприятелих и с истинската му съпруга.“

И ако изследванията недвусмислено сочат, че тези отношения по принцип са добри за фирмите, тъй като повишават нивата на удовлетворение, продуктивност и лоялност на служителите, то не е тайна, че, от друга страна, е възможно да доведат до ревност у останалите служители и до обвинения в пристрастия, особено ако става дума за служители на различни нива в йерархията.

Друг недостатък на тези отношения са „разводите“ на „съпрузите на работа“. Един от участниците в изследването на Vault през 2015 споделя колко е нещастен след напускането на „половинката му за работа“.

Свързани публикации