Най-добре платените „странни“ професии по света

Както вече знаете, повечето от най-добре платените професии в САЩ са от сферата на медицината. Любопитна статистика бе компилирана обаче по въпроса кои „странни” професии по света са неочаквано добре платени. Сред тях изпъква ролята на готвача в подводниците на Австралия. Майсторите на черпака получавали до 187 000 долара годишно, тъй като работата им била „критична” за военноморската флота на страната. Всъщност, заплатите им се движели в рамките на 50 000 долара годишно, но бонусите и допълнителните възнаграждения оформяли крайната сума.

„Етичните хакери” изкарват средно по 92 000 долара годишно, но някои успявали да заработят до 170 000. Етичните хакери, за разлика от ненаетите си „колеги”, не злоупотребяват с чужди компютърни системи, а работят към големи компании, като ролята им е да откриват пробойни в конфигурациите и софтуера на работодателите си.

Добрите сомелиери (дегустатори на вино и консултанти) също печелят отлично, сочи статистиката. Те заработват между 80 000  и 160 000 долара годишно, консултирайки престижни ресторанти при попълването на винените им листове.

Екстрасенсите и гадателите в САЩ са финансово възнаградени неочаквано добре. Средногодишният им приход възлиза на 41 000 долара. Световната икономическа криза се оказва ползотворна за бизнеса им – все повече хора търсели отговори на финансовите си въпроси и проблеми при хората с паранормални способности.

Актьорите, дублиращи гласове в телевизионни филми и предавания са в списъка на хората със солидни заработки. Опитните професионалисти получават хонорари по 300 долара за петминутен запис, а годишният им приход се движи между 50 000 и 80 000 долара.

Във видеото можете да научите подробности за професията „етичен хакер“. Тя има голямо бъдеще в IT сектора, а обучения в тази насока се провеждат и в България, често от чуждестранни експерти.

Свързани публикации