Най-„горещите“ думи в ежедневната бизнес комуникация на английски през 2015

Най-„горещите“ думи в ежедневната бизнес комуникация на английски през 2015

С навлизането на нови технологии в ежедневието, речникът ни също се променя. Чували сте за различните проучвания и класации, които определят най-значимите нови попълнения към езика. Без да претендира за изчерпателност, Медисън Фелър прави за Levo своя подбор от най-актуалните нови думи в бизнес жаргона, просмукали се в ежедневната работна комуникация в САЩ през изминалата година.

1. Side Hustle

Какво означава: Допълнително занимание, което зает на постоянна работа човек развива в свободното си време. Дали това е истинската страст на дадена личност или просто нещо, което той иска да пробва, няма значение.

Защо беше важно изминалата година: Все повече хора от новото поколение се стремят да съчетават личните си интереси с работата си. Започването с нещо малко, докато не рискуват средствата за препитанието си, е един от най-бързите и лесни начини това да се случи.

2. Intrapreneurship

Какво означава: Да работиш като предприемач (entrepreneur), но в рамките на по-голям, вече утвърден бизнес. Това се случва, когато някой поеме отговорността да повиши иновативността в компанията в различни сфери.

Защо беше важно изминалата година: Идеята не е съвсем нова, но тази година доби голяма популярност заради стремежа на все повече компании да прогресират във все по-конкурентен бизнес. На иновациите вече се гледа като на основен метод за постигане на това.

3. #GirlBoss

Какво означава: Жена, която разбива всички граници в своята професионална област, превъзмогвайки всички пречки и стартирайки нова тенденции, или пък просто вдъхновявайки останалите.

Защо беше важно изминалата година: През 2014 г. бе издадена книгата на София Аморузо #GirlBoss, а през 2015 г. в САЩ стана практика да наричат впечатляващите в бизнеса жени по този начин.

4. Disruptors

Какво означава: Иноваторите, които променят статуквото – как мислим, учим и комуникираме всеки ден. Сетете се за Марк Зукърбърг, Илон Мъск и всички по-известни или не чак толкова популярни нестандартни умове, които движат технологичната промяна в обществото и бизнеса.

Защо беше важно изминалата година: Вече споменахме по-горе – защото бизнесът става все по-конкурентен, ресурсите все по-ограничени, и хората, които имат смелостта, познанието и фантазията да променят играта, се превръщат в истинските герои на новото време.

5. Ping me (гл.)

Какво означава: Да направиш бърза връзка с някой през имейл, телефон и т.н. – независимо какъв е каналът. Напълно всеобхватно е – може да се използва едва ли не във всяка ежедневна работна ситуация.

Защо беше важно изминалата година: С наличието на все повече канали за комуникация се променя и речникът. Ако искате някой да се свърже бързо с вас, „ping me” е достатъчно – нека те да преценят кой е най-удобният начин.

Свързани публикации