Най-неправдоподобните обяснения за отсъствие от работа

Яли ли сте тебешир или сурови картофи, опитвайки се отчаяно да вдигнете температура в училище и да пропуснете контролното по математика? Почти всички са го правили. По-любопитното е обаче, че тези привички за „клинчене” от неприятните задължения ни следват и по пътя ни на зрели и улегнали възрастни хора. Поне, някои от нас.

Ежегодното проучване на популярния HR сайт CareerBuilder е стигнало до заключението, че 30% от американците поне веднъж за изминалата година са се обадили в службата, че са болни. Без всъщност да са били наистина болни. С голяма доза увереност може да се твърди, че този трик се ползва с висока популярност не само в САЩ, но и у нас.

Още по-любопитен извод от направената статистика е, че кръшкачите от работа практически никога не признават с думи от типа „Шефе, просто не се чувствам добре и няма да дойда”, а измислят крайно неправдободобни извинения. Абсурдността им надминава и най-смелите предположения. Един служител се обадил, че няма да дойде на работа, тъй като си е заклещил пръста в чучура на чешмата, друг се оплакал, че го е клъвнала птица. „Кучето ми има нервен припадък”, „Четох твърде дълго и ми стана лошо”, „Сърцето ми е разбито”, „Ексхумират баба ми за полицейско разследване”, „Забравих, че ме наехте”, „Разстроена съм, след като гледах филма „Войните на глада”, „Косата ми стана оранжева, след като се боядисвах сама вкъщи” – това са само някои от оправданията, които мързеливците представили на вниманието на своите шефове.

„Всеки път, когато решим, че сме виждали всичко, следващото годишно проучване непременно вади неочаквани изненади”, заявява Розмари Хефнър от CareerBuilder.

От допитването са изведени и обобщени резултати за причините за неоправдано неявяване на работа както следва – на 34% просто не им се е ходело на работа, 29% са имали нужда от почивка, 22% все пак са имали час при лекар, 16% са си отспивали, а 15%  са имали някакви други ангажименти за уреждане.

Работодателите обаче не са напълно лишени от реализъм и нерядко са си давали сметка, че има нещо подозрително. Някои от тях искали впоследствие болнични от неявилия се служител, други са прозвънявали хората си на домашния им телефон неочаквано, а някои направо са изпращали друг служител да провери версията на „болния” в дома му. Затова, не се предоверявайте на изобретателността си. И не забравяйте, че поне 17% от интервюираните в допитването работодатели са заявили, че вече са уволнявали някой служител за лъжливо оправдание.

Свързани публикации