Най-невероятните професии на света

странноУдивително е колко много и разнообразни начини откриват хората, за да си изкарват почтено прехраната. Има хиляди професии, които са добре познати и утвърдени през десетилетията, непрекъснато се появяват и нови, наложени от изискванията на съвремието. Но има и някои професии, които са извън всеки нормален списък и 99% от хората не са и чували за тях. Убедете се сами, какви бизнес ниши откриват предприемчиви хора по света.

Дабауала (Мумбай, Индия)

Дабауалите са разносвачи на прясна храна. Те пренасят ястията от домовете на служители и студенти до работното им място или университета. По-късно през деня се налага и да връщат празните кутии.

Дабауалите не са служители – всеки от тях е предприемач. Те са равнопоставени съсобственици в „Дабауала Тръст“. Професията се работи от около 5 хиляди човека в Мумбай, като те разнасят около 400 хиляди пратки дневно. Дабауалите са невероятно ефективни. Според Форбс, те допускат средно по една грешка на 8 милиона доставки, или 1 на 16 милиона, ако броим и обратните курсове за оставяне на празните кутии. При това работят без нито един писмен документ и разчитат на система от цветни кодове.

Въпреки че дабауалите са в голямата си част неграмотни или слабо грамотни, те имат перфектни мениджърски качества, сертифицирани са по ISO 9001 и редица университети и бизнес училища ги канят да изнасят лекции за начина им на работа. Те разнасят храната, независимо от това колко лошо може да е времето (включително и при урагани), комуникират лично и съвсем отскоро започнаха да приемат заявки по sms. Принц Чарлз е трябвало да ги чака, за да се види с тях, тъй като графикът им е изключително натоварен и не търпи никакви отклонения.

Сватбени гости по наем (Индия)

Сватбите са голямо събитие в Индия. Особено в Северна Индия, броят на гостите е показател за влиятелността и престижа на семейството. Липсата на достатъчно гости е повод за конфуз.

Често приятелите и роднините нямат време или средства да пътуват за събитието. Именно затова, с цел избягване на социални притеснения, съществуват агенции, които осигуряват гости за венчавката. Те могат да са традиционно облечени или в модерни западни костюми. Предварително обучени са за семейната история и отношения и се преструват успешно на стари семейни приятели. Обикновено има три категории гости, като най-скъпите са по около $10 на човек. Често има лекари или счетоводители, които също проявяват желание да изкарат допълнителни доходи с тази странна професия.

Маймунски разгонвачи (Делхи, Индия)

Тази професия отскоро влезе в полезрението на медиите. Практикуващите я разгонват досадни и агресивни маймуни от обществени места.

Напоследък, в Делхи маймуните са се размножили невероятно много и са станали агресивни. Те не само досаждат на минувачите по улицата, но и влизат в жилища, разграбват хладилници и всяват смут в офиси, ако не намерят храна.

Общината е идентифицирала сериозния проблем, наела е фирма подизпълнител и е започнала борба с напастта. Компанията е наела хора от провинцията, които имат опит с опитомяване на маймуни. Те получават по 100 долара месечно за работата си, което е огромна сума за бедните труженици от дълбоката провинция. Разгонвачите се отзовават на повиквания от граждани и плашат маймуните имитирайки крясъци на други, по-големи маймуни (лангури), които са естествени врагове на размножаващия се в Делхи маймунски вид. Съществуват дори богати хора, които си имат собствени маймунски разгонвачи за служители.

Преподаватели-звезди (Хонк Конг, Китай)

Китайците са вманиачени на тема учене и изпити. Тази тенденция се проявява най-видимо в Хонк Конг, където съществуват частни преподаватели, сдобили се със звезден статут. Тези хора са отлично платени – мнозина от тях печелят по $1.5-3 милиона на година и карат Ламборгини. Ликовете им са навсякъде, дори по рекламните пана на автобусите.

Професионални паравани за регистрационни номера на коли (Иран, Техеран)

Вероятно в Техеран ще откриете единствените хора, които си изкарват прехраната, като прикриват регистрационни табелки на автомобили.

Нуждата е майка на изобретението. В Техеран е въведен режим за използване на коли в определени райони само на определени дати. Иначе казано, на четни дати половината от гражданите имат право да влизат с автомобилите си в натоварените квартали, а на нечетни, другите половина. Автомобилисти, които не желаят да се съобразяват с правилото, ползват живите паравани, за да влизат в кварталите на забранените дати от месеца. Те просто наемат съответния човек, който върви плътно зад колата, докато шофьорът бавно се движи по улицата. Така камерите не могат да засекат нарушителите.

Бутачи (Япония)

В Япония проблемът с пренаселването на големите градове е добре познат. Особено в Токио, този социален феномен се проявява в различни ситуации, но е особено осезаем в метрото. Бутачите („Ошиа“) имат официалната задача да решат проблема, като силом набутват пътниците във влакчетата на метрото, за да могат да се затворят вратите.

Свързани публикации