„Непоискано добро“ е фаворитът за тази седица в „Книгата, която ме вдъхновява“

Измина още една седмица, изпълнена с магията на книгите. През послените дни имахме възможността да гласуваме и предлагаме вълнуващи, пленяващи вниманието и сърцето книги. 

През третата седмица от конкурса „Книгата, която ме вдъхновява“ читателите ни имаха възможноста да гласуват за 83 заглавия. От тях най-много гласове събраха:

непоискано доброСред новата вълна от антиутопии – а и сред тъй наречената „реалистика“ – „Непоискано добро“ грабна сърцето и ума ми с надеждата, която носи. „Реалистичната“ литература няма равна да ни метне сред пълчища от проблеми… и там да ни зареже. 

 

марципаненият чехълНа фона на (не)обяснимия „демографския бум” на нови български автори и заглавия в последните 5-6 години, „Марципаненият чехъл” за мен е литературно явление. Увлекателна, силна и плътна в изграждането на образите, пълна с истории, от които се заливаш от смях, размисляш се, поплакваш си… Книга, която задава и въпроси, и отговори, води те към собственото ти Аз и те провокира да се откопчиш от оковите на „не ми пука, не е мой проблем”, за да съсредоточиш вниманието си върху причините, поради които нещо в живота (ти) се случва или не.

последният еднорогРазказва се за търсене, за пътуване, за справяне с трудности в един безкраен свят, за тоя начален тласък, сила на волята или мотивация го наречете, който, пословично, бил най-трудното нещо в едно начинание, но ако го имаш, нищо не можело да ти се опре.

„Последният еднорог“ ме е създал такъв, какъвто съм. Припомнял ми е, че великите герои се нуждаят от велика скръб и бреме, инак половината им величие остава незабелязано.

 

От днес започва и гласуването за следващите заглавия, които да се включат във финалния Топ 30. Тази седмица може да гласувате за 59 заглавия. Ако не откривате вашето любимо заглавие в списъка за гласуване, не се отчайвайте. Можете да го номинирате и следващата седмица да участва в гласуването.

collage - week 4

Конкурсът ще продължи 10 седмици, а на 1 ноември – Деня на народните будители – ще обявим Топ 30 на най-вдъхновяващите книги, според вас, нашите читатели.

Публикации от серията