Новият свят: работниците от Индия, машините – в Китай

Индия ще се превърне в основен източник на човешки ресурси за целия свят. Прогнозата е на премиера на страната Нарендра Моди. И в случая не става въпрос само за високопарно политическо говорене. В сряда министър-председателят на втората по население държава на Земята откри няколко нови супермащабни инициативи за развиване на умения и преквалификация на населението. Очаква се до 2022 г. по тях да се обучат над 400 млн. души – повече от населението на държави като САЩ и Русия и над ¾ от това на ЕС.

Според Моди, както в момента Китай е „фабриката на света“, така Индия, страната, в която живее над 17% от световното население, би могла да стане глобалната „столица на човешките ресурси“.

modi

Нарендра Моди, Илюстрация: http://www.skilldevelopment.gov.in/

С оглед на бързоразвиващите се технологии, „трябва да имаме визия за бъдещето и да подготвим планове за следващите 10 г.“, заяви премиерът в присъствието и на няколко от своите министри. Той обърна внимание на факта, че не малко от богатите държави имат все по-голям недостиг на квалифицирани кадри и с правилната политика, Индия би могла да се превърне в единствената страна, която може да достави нужните хора на развитите икономики. Според изчисленията на правителството, още 40-50 млн. квалифицирани индийци биха могли да запълнят вакантни работни места по света, ако бъдат развити и обучени на подходящи умения.

Индия инвестира силно в образование, технологии и преквалификация в последните години. Страната дори разполага с Министерство за развитие на уменията и предприемачество, създадено в края на 2014 г., което ще координира и новопредставените схеми.

Сред тях са широкомащабна програма за допълнителна квалификация или преквалификация на над 100 млн. работници, за която е заделена първоначално сума, равняваща се на над 1,44 млрд. евро, но прогнозата е бюджетът й да достигне над 23 млрд. евро след включването и на други публични и частни инвестиции.

Друга нова програма е концентрирана върху обучението на 240 млн. младежи, които тепърва навлизат на пазара на труда. Изборът от курсове, през които ще преминават те, ще варира в зависимост от моментните нужди на пазара на труда. Търсенето на свой ред ще се определя от специално създадена платформа-агрегатор. Всички участници в програмата обаче ще преминават през курс на обучение за меки умения и организационно поведение.

india

Илюстрация: VinothChandar/Flickr

Индийското правителство стартира и схема за отпускане на стотици хиляди младежки кредити за допълнителна квалификация.

Индия разполага с над 600 млн. младежи под 25 г. Големият проблем на страната обаче е, че преобладаващата част от населението въобще не разполага със знанията и уменията, изискващи се от съвременния бизнес. Делът на хората с базови трудови умения е над десет пъти по-нисък от този в развитите страни.

Свързани публикации