Пенка Атанасова: „На изток от Рая“ е толкова актуална и докосваща и днес“

Здравейте! Моля, кажете няколко думи за себе си и за книгата, която номинирахте в литературния ни конкурс „Книгата, която ме вдъхновява”.

Здравейте! Казвам се Пенка Атанасова, на 29 години. Родена съм и живея в град Пловдив. Занимавам се с шиене на дрехи, чанти и какво ли още не. Интересувам се от спорт, танци, медитация, таро и много други неща. А също така много обичам да чета. Една от най-любимите ми книги е “На изток от рая“ на Джон Стайнбек.

Това е книга, написана преди 60 години и разказваща за събития отпреди 100 години. Странно е как историята може да е толкова актуална и докосваща и днес. В романа има абсолютно всичко – завист, пороци, любов, омраза и много мъдрост. Героите са пъстри, ярки личности, на които нищо човешко не е чуждо. Всеки читател може да намери частица от себе си в тях. Моят любим образ е прислужникът-китаец Ли, който ни открива великата и вечна мъдрост на думата Тимшел. Тя не означава “ ти трябва“, както се твърди в някои преводи на Библията. Тя означава “ти можеш“. Ти можеш да надвиеш греха. Ти можеш да победиш себе си. Това може би е най-важната дума в историята на света, защото дава на човек правото да избира между добро и зло, между правилно и грешно. Дарът на свободната воля в една единствена дума.

С какво ви вдъхнови това заглавие?

Това е нещото, с което “На изток от рая“ ме вдъхновява най-много. Това е мъдрост, която никога няма да забравя, дори когато след години сюжетът на книгата вече избледнее в главата ми. За мен думата Тимшел съдържа красотата и величието на човешкия ум. Напомня ми, че човек сам избира съдбата си – дали да бъде жертва на обстоятелствата, или творец на собствения си живот. А  какво друго е животът, освен избори които правим всекидневно- взимаме решения, действаме и търпим последиците от тях.
Тимшел! Ти можеш да избереш да бъдеш най-доброто от себе си!

Какво четете в момента и кои творби бихте препоръчали на други читатели?

Току-що приключих “Петдесет нюанса сиво“ на Е. Л. Джеймс. Струва ми се, че книгата е малко надценена и очаквах повече от нея. Наистина е много увлекателна и се чете на един дъх, но мисля, че е малко повърхностна.
На читателите бих препоръчала “Проницателят“ и “Съкровищата на пътешественика“ на Анди Андрюс, който ни предлага различна гледна точка към нещата от живота. Други книги, които много харесвам, са “Парфюмът. Историята на един убиец“ на Патрик Зюскинд и “Единайсет минути“ на Паулу Коелю.

Публикации от серията