Ползата от това да прекарваме повече време с приятелите си – какво твърди науката?

Ползата от това да прекарваме повече време с приятелите си – какво твърди науката?

Всички веднага ще се замислим за едно – радост, разбирателство, спокойствие – неща, които отношенията между нас и нашите приятели ни дават. Удрят ни по едно рамо след тежък ден, мотивират ни, подкрепят ни, помагат ни да преодолеем всевъзможни препятствия и ни карат да се усмихнем. Всичко това е напълно вярно и изключително важно. Оказва се обаче, че има и още нещо, което някак често пропускаме. Затова и именно тук се намесва науката.

Скорошно изследване на популярния сайт inc.com напомня с увереност, че навиците на хората са заразни – както добрите, така и лошите. Примерът, който дават, е възможно най-популярният, но и ясен такъв – ако пушач влезе в компания на непушачи, вероятно след известно време той ще спре или поне намали вредния навик. Обратното също важи – някой, който до този момент рядко е запалвал цигара, изведнъж да пропуши активно в компания на пушачи. В професионален план примерите биха могли да бъдат десетки – ако се сближите с хора, които са ранобудни, отдадени на задълженията си, изпълнителни, отговорни, организирани, то вероятно всичко това ще повлияе положително и на вашите навици и ежедневно поведение.

Изследването обаче казва и нещо друго – вредните навици, които всеки един от нас има, но които приемаме за даденост и са спрели да ни правят впечатление, могат да бъдат контрирани именно чрез нашите близки приятели. Как? Отговорът е прост – когато хората около нас ги отбелязват. Не говорим за забележки или заяждания, а за приятелски и добронамерени коментари. Ако някой има вредния навик да си върти нервно косата с пръст, негов близък винаги може да отбележи това с жест, поглед или с лековато подмятане като „Хей, пак го правиш!“. Статията на inc.com твърди, че по този начин посочени, „лошите“ навици, които имаме, ни правят по-голямо впечатление, в действително се замисляме за тях и постепенно преставаме да ги правим, именно защото някой друг ги е коментирал. Не вярвате? Направете си подобна уговорка с ваш приятел и опитайте!

Освен за подкрепа и разтуха, приятелите могат да са там за вас и по този полезен начин – за да обменяте добри навици и да туширате заедно лошите.

Публикации от серията