Последствията за внезапно сдобилите се с богатство

stocksnap_73db311750

Някои цял живот мечтаят за нечувани богатства и безгрижни дни. Част от тези хора дори допускат в ума си мисълта, че единствената цел да работата им е да получават заплата и, следователно, ако не им се налага, за да живеят, не биха работили. Мечтите, обаче, са лесната част. Представете си, че наистина станете много богати. Какво ще правите тогава? Оказва се, че богатството е „занимание самотно“, ако си послужим с част от заглавието на онази книга на Рей Бредбъри.

След повече от три десетилетия работа като стюардеса, Sandy Stein, която сега е на 65, е ударила джакпота.

Stein е била на 53, когато е изобретила кукичка за ключове в чантата, инструмент, който се закача в чантата и улеснява изваждането на ключовете, вместо да ровите за тях. Тази година тя си е купила луксозна кола, наела е първите си служители и е постигнала страхотни продажби.

В много отношения това е мечтан сценарий, но за изненада на Stein, целият този успех е довел до самота в личния ѝ живот. Тя се е развела – съпругът ѝ винаги е бил основният източник на доходи за семейството и не е понесъл внезапния ѝ успех, споделя тя пред BBC. Някои от приятелствата на Stein също са напрегнати напоследък.

„Хората завиждат и казват или правят грозни неща“, казва тя.

Повечето хора не спират да копнеят за материални богатства, но онези, които вече са изживели мечтата си, казват, че са изпаднали в изолация и че отстрани животът им изглежда по-розов, отколкото е.

„Когато някой забогатее внезапно, това има дълбоко въздействие върху живота му“, казва д-р Stephen Goldbart, съосновател на Money, Meaning & Choices Institute, фирма, която работи със заможни клиенти. „Това може да се превърне в болезнено изживяване за психиката на някои хора.“

Относително лесно е те да започнат да страдат от т.нар. „синдром на внезапното забогатяване“ и да се окажат с криза на идентичността, като им се налага да се справят и със самотата и отчуждението.

Проклятие за взаимоотношенията

Някои мечтаят за абсолютна финансова независимост с години, но когато я постигнат, отново са неподготвени да се справят с новите предизвикателства пред себе си – най-вече промяната в поведението на заобикалящите ги хора.

Тези последствия не са нещо, за което човек се замисля, преди да му се наложи. Някои приятели стават по-дистанцирани (или точно обратното – отношението им става по-топло). Семейството изведнъж започва да се меси във финансовите ви дела или да иска да има по-голямо участие в живота ви. Подобно поведение е шок.

„Всичко това се случва изненадващо бързо и е трудно“, казва Goldbart, който често работи с предприемачи в сферата на технологиите от Силиконовата долина.

От друга страна, парите променят самите хора, не само обкръжението им. Новозабогателите, независимо дали го осъзнават или не, демонстрират поведение като безразсъдно харчене или внезапно прекъсване на заниманията с предходните интереси, което може да създаде разрив с дългогодишните приятели и колеги, казва финасовият терапевт Megan Ford, президент на Financial Therapy Association.

Приятелите може да не искат да се приспособят към някои от промените, които внезапното забогатяване налага, и се отдръпват, като това допринася за самотата, добавя тя.

Контролирането  на реакциите на приятелите и семейството често е най-голямото препятствие. Външни лица често се опитват да нахлуят в живота на новозабогателите, а близките им се опитват да заздравят връзките си с победителя, обяснява Goldbart.

Какво ще направите, когато приятелите и семейството започнат да се отнасят към вас различно? Повечето от нас биха станали подозрителни. Къде бяха тези хора, докато се трудехте за постигането на успеха? Напълно естествено е да се отдръпнете и да стесните кръга си от социални контакти, когато не сте напълно сигурни кой се домогва до вас само защото сте богати.

„Светът ви става много малък и намирате убежище в приятелства с хора, които са като вас във финансов план“, казва той.

Възможно е това усещане да не изчезне след постигането на сигурност. Разпознаването на искреността става дори по-трудно – една-две грешки обикновено имат очакван ефект – задълбочаване на изолацията, обяснява Ford.

Да изживееш мечтата си

Наскоро забогателите признават, че се чувстват самотни и защото приоритетите им се променят. Повечето хора не решават да отидат на пътешествие в другия края на света от днес за утре. Когато някой има такива намерения, трябва да прави плановете си само с хора, които разполагат с неговата свобода.

Stein може би е изключение от правилото, защото дестабилизиращият ефект на внезапното забогатяване сякаш е по-малък при по-възрастни хора с повече професионален опит, най-вече тъй като е прието да се очаква с възрастта хората да натрупат богатство, твърди Goldbart.

Напрегнатите взаимоотношения на Stein с най-близките ѝ не са се подобрили, но тя се опитва да изгражда нови връзки. Освен това работи с екип от петима души, на които има доверие. С времето е осъзнала кои са истинските ѝ приятели от миналото, когато е работела като стюардеса, и е щедра към тях. Тя споделя, че е било истинско щастие да е в състояние да заведе най-добрите си приятели на експедиция и да видят полярни мечки заедно.

Свързани публикации