Потвърдено: щастливите хора са по-продуктивни

StockSnap_IRXCCLLW9Z

Кога сте най-мотивиран да работите? След като тъкмо сте се върнали от дълга ваканция? В понеделник след страхотна неделя, прекарана с приятели? Или в петък, когато уикендът е пред вас? Или може би когато сте получили отлични отзиви от шефа си? Или след особено ползотворна среща?

Вероятно и във вашия случай става дума за някоя от възможните комбинации от всички гореизброени фактори, коментира Alyse Kalish. А научните данни ви подкрепят в това предположение.

Конкретното твърдение е, че по-щастливите хора вършат повече работа и я вършат по-добре от останалите. Всъщност изследване на University of Warwick от 2015 г. показва, че те са точно 12% по-продуктивни от средностатистическия човек.

Това откритие може да не ви изненадва, но помислете какво означава, погледнато от друг ъгъл. Според Harvard Business Review нещастните хора са не само по-малко продуктивни от средностатистическия човек, но и те струват скъпо на фирмите, в които работят. Авторите на статията в Harvard Business Review  Emma Seppala и Kim Cameron пишат следното:

„Според проучванията на Queens School of Business и Gallup служителите, които не са ангажирани, отсъстват с 37% повече, претърпяват с 47% повече инциденти и правят с 60% повече грешки. В организации с ниски нива на ангажираността на служителит има 18% по-ниска продуктивност, 16% по-малка печалба, 37% по-лошо професионално развитие и 65% по-ниски цени на акциите във времето.“

Какво означават тези данни за вас? Най-малкото, от ключово значение е не просто да харесвате работата си, но и тя да ви носи удовлетворение и щастие. Щастието не идва от придобивките, привилегиите или парите, а от това да намерите кариера, която ви кара да се чувствате доволни всеки ден, чрез която допринасяте към нещо по-голямо от самите вас. Може да звучи прекалено идеалистично, но е истина.

От друга страна, тези данни означават, че фирмите трябва да инвестират повече в щастието на служителите – независимо дали това означава да предоставят възможност за работа на гъвкав график, или дейности за сплотяване на екипа. (В местния трудов пазар, често се чува, че и по-доброто заплащане е от полза в тази насока.) Тези мерки са задължителни за организациите, ако целят да бъдат печеливши и устойчиви в дългосрочен план.

Без значение дали сте служител, или сте начело на фирма, пределно ясно е, че щастието играе решаваща роля за успеха и в двата случая. Ако насочим вниманието си към него, може да се изненадаме от резултатите.

Свързани публикации