Поздравителните речи пред абсолвентите – една добра традиция

Американските университети и българските университети се различават по много неща и си приличат по едно – и в едните, и в другите, учат много българи. Колкото до разликите, безпредметно би било да се опитваме да изброяваме всичките. Реализация, престиж, традиции, материални условия, ниво на преподаване, придържане към правила – това са само някои от областите, в които нашенските учебни заведения имат какво да научат от задокеанските си еквиваленти.

Но нека допуснем, че положението в България може да се развие в по-позитивна посока. За целта ще е нужно да се работи с добри чужди примери, които да се адаптират рационално за нашите условия. Нека използваме случая, за да посочим една прекрасна традиция, която се практикува в сериозните американски университети и колежи от дълго време насам.

Иде реч за поздравителните речи пред завършващите випуски, изнасяни от видни и вдъхновяващи личности. Тъкмо се задава краят на една учебна година и хиляди български студенти ще приключат със следването си. Няма ли да е хубаво, ако в последните си дни като студенти имат възможност да чуят някой истински герой на нашето време, който да им вдъхне кураж, оптимизъм или просто малко надежда? Или пък да ги разсмее искрено? Това би била чудесна алтернатива, пред традиционно скучните речи на ректорите, които обичат да се заплитат в патетична реторика, по-прилягаща на едно друго време.

Сред хората, които са изнасяли запомнящи се речи пред американски абсолвенти се забелязват имената на Стив Джобс, Ерик Шмид, Кърт Вонегът, Бил Гейтс, Том Ханкс и още хиляди други популярни фигури. А сега ви предлагаме едно много позитивно и развеселяващо обръщение от американския комик и телевизионен водещ Конан О’Брайън пред миналогодишния випуск на Дартмутския колеж, което доказва, че традиционната реч може да се поднесе и по крайно нетрадиционен начин. С усмивка.

Свързани публикации