Правят ли ни любимите хобита по-умни? Науката е категорична – да!

DBSSPR0O2Z

Обикновено всички ние използваме свободното си време за почивка. Всеки прави това по свой собствен начин, съобразен с интересите му – някои спортуват, други четат, трети свирят на музукални инструменти или играят видео игри. Освен върху настроението и добрия физически и духовен тонус, много от нашите най-любими хобита влияят изключително положително и върху нашия интелект. Ето как!

  1. Спортуване

Всички знаем, че тренировките – независимо на какъв спорт – са изключитлено тонизирaщи и полезни за здравето. Но те ни правят и по-умни. Основното и най-хубаво влияние се изразява в това, че докато тренираме, мозъкът ни отделя определен и много важен протеин, който стимулира дълготрайната ни памет.

  1. Свирене на музикален инструмент

За всеки е удоволствие да научи как да свири някоя своя любима песен. Още по-хубавото е, когато я свири с приятели. Но освен това страхотно удоволствие, свиренето на музикален инструмент влияе положително върху когнитивната ни дейностускорява се както процесът на мислене, така и на възприемане, което пък подобрява силно комуникационните умения.

  1. Играене на видео игри

Отношението към видео игрите понякога е силно негативно. Има множество доводи в „за“ и „против“, като това несъмнено е спор, който не можем да разрешим. Факт е обаче, че дигиталните игри са популярно и масово разпространено хоби. Освен добър и изпробван вариант за разпускане обаче, те развиват и определени рефлекси и конкретна мозъчна дейност – върху работната ни памет, моториката ни, стратегическото мислене.

  1. Изучаване на езици

Много хора днес учат различни чужди езици в свободното си време. Това е несъмнено полезно начинание, което ни позволява да навлезем и разберем дистанционно друга култура, а също така ни предоставя и по-добри шансове за реализация или интересни пътувания. Освен това обаче, изучаването на нов език обостря някои важни дейности на човешкия мозък като например изпълнителната му функция – т.е. по-предизвикателни задачи могат да се извършват с по-голяма лекота. Билингвистите също така са по-добри в планирането и разпределянето на задачи именно поради ускорения функционален капацитет на мозъка, развит чрез изучването на чужд език.

  1. Четене

Освен любимо занимание и форма на бягство от реалността за мнозина, четенето е полезно – и не само заради това, че обогатяваме речника си, научаваме нови и важни неща или опознаваме световното литературно наследство. Ежедневното четене влияе силно върху левия темпорален лоб на мозъка или казано на популярен език – помага ни да комуникираме по-добре и ни прави по-възприемчиви на нова информация.

Каквото и да правите – без значение дали тичате в парка, четете новия роман на любим автор или най-накрая сте се записали на така желания курс по японски – във всеки случай постоянно влияете на мозъка си положително. Така че не спирайте да се забавлявате!

Публикации от серията