Работа от вкъщи – предимство или риск

StockSnap_DSSPYT64JZ

Работата от вкъщи има своите предимства, но когато прекъсванията са чести, а вие се опитвате да завършите даден проект навреме въпреки намесата на децата или на домашните любимци, най-големият ви копнеж е за мъничко тишина, коментира Alina Dizik за BBC.

На мнозина работещи от разстояние им се налага да измислят всевъзможни, почти шпионски маневри, за да си осигурят няколко часа спокойствие за справяне с професионалните задачи. Наскоро професорът по политически науки и международни отношения Robert Kelly и неговото семейство станаха доста известни. Докато ученият даваше интервю на сериозна тема, засягаща импийчмънта и отстраняването на президента на Южна Корея, на живо по BBC, беше прекъснат от децата си, които нахлуха в стаята.

Както много други работещи от дистанция, Kelly използва технологиите. Компютрите и смартфоните, обаче, дори да са в домашен офис, не могат да осигурят пълната тишина и уединението, с които обикновено разполагаме, когато сме на стандартно работно място, изискващо концентрация.

Прекъсващите невинаги са най-малките членове на семейството. На Christine Benton, старши директор на Burson Marsteller, ѝ се е наложило да обясни друго нахлуване в професионалното ѝ пространство. Докато тя провеждала конферентен разговор от домашния си офис, нейният кон започнал да цвили на прозореца, за да привлече вниманието ѝ. Тя обърнала камерата към него и се извинила. Не е събитие, което ще бъде забравено скоро от участниците в разговора.

„Ако говорите с клиент, той ще запомни това“, казва Benton, която е работила от вкъщи през последните 13 години и има имот в селски район близо до Сан Диего, Калифорния.

Разсейванията са не само повод за спечелване на популярност и смях. Те могат да станат причина за стресови ситуации и неудобни моменти. Когато Kelly беше интервюиран за BBC News от домашния си офис в Сеул, видеото с нахлулите в стаята деца стана изключително популярно за много кратко време. Коментарите бяха основно положителни и подкрепяха работещия от вкъщи баща. Родители по света се идентифицираха с това критично положение и започнаха да дават съвети и да споделят как биха се справили със ситуацията, ако бяха на негово място. Той обяви, че се тревожи колко сериозно ще бъде приеман оттук нататък в качеството си на експерт.

Подобно разсейване вече не застрашава кариерата

Отвличането на вниманието в такава ситуация вече не е толкова пагубно за кариерата, колкото щеше да е преди години. „Колегите и клиентите разбират, че животът може да застане на пътя ти“, казва Jill Jacinto, кариерен треньор от Ню Йорк.

За страничен човек може да изглежда, че работата от разстояние намалява стреса – без пътуване до работното място, по-малко разсейване от колеги, приятното жужене на кафенето, откъдето работите. Въпреки това съвместен доклад на Eurofound и Международната организация на труда открива, че 41% от служителите, които описват себе си като мобилни, се оплакват от стрес, в сравнение с 25% от служителите, представили се като офис работници.

Малцина от нас е вероятно да бъдат прекъснати по национална телевизия, но за да предотвратим смущението, ветераните в работата от разстояние препоръчват да предупредим колегите си за възможни разсейвания. Mark Oser, основател на Anteris Consulting Group от Ню Йорк, често казва на клиентите си още преди началото на разговора, че има деца вкъщи, което прави евентуалните прекъсвания по-малко изненадващи.

Също така Oser се е договорил с двете си деца на училищна възраст, че ако се налага, могат да влизат и да го прекъсват, когато разговаря по работа с човек, който е наясно със ситуацията му, но трябва да стоят отвън, когато общува с нови клиенти. Той признава, че тази организация не е идеалното решение. Случва се децата да го прекъсват по време на презентация. Тогава се извинява, заглушава звука и намира занимание на малките, след което бързо се връща пред компютъра.

Разбирането към ситуацията варира

Тъй като много фирми изпитват трудности да задържат талантите в екипа си, особено по-младите работници, дори големите компании често се отнасят с разбиране към подобни случаи на отвличане на вниманието, казва Chris Layton, директор на косултантска фирма за човешки ресурси в Милуоки, Уисконсин, САЩ. Традиционният модел за работа се променя, обобщава той.

Разбира се, не всички организации подхождат с разбиране към разсейванията при работа от вкъщи, предупреждава Lynn Wu, доцент в University of Pennsylvania. Според нейното проучване по-младите специалисти, които нямат деца, не могат да се идентифицират с такива ситуации на личностно ниво и приемат разсейванията, свързани с децата, за непрофесионални.

Свързани публикации