С кола, с трамвай или пеша на работа? Има правилен отговор, според учените

С кола, с трамвай или пеша на работа? Има правилен отговор, според учените

Когато преди години баща ми сподели, че ходи на работа пеша, бях повече от удивен. Просто разстоянието беше около 5 километра еднопосочно, макар и пътят да минаваше основно през Борисовата градина. Трудно ми беше да повярвам, че толкова ходене може да носи някакво удоволствие. Е, оказва се, подценявал съм силата на удоволствието от ходенето, както става ясно от съвременната наука.

Как всъщност се отразява върху човека ежедневното пътуване до офиса? Напряга ли ни, релаксира ли ни, дразни ли ни – как реално изглеждат нещата? Всъщност отговорът не е нито толкова кратък, нито безотносителен към обстоятелството с какво се придвижваме.

Да започнем с това, че мнозина хора пътуват поне по 1 час дневно до и от офиса. А има и такива, особено в по-големите държави и метрополиси, които пътуват и по три часа на ден. Мнозина го правят с кола, тъй като това изглежда най-логичният избор. За нещастие обаче, карането на кола в трафика не се отразява никак добре на пътуващите. От една страна, те се изнервят и по този начин сериозно подлагат на изпитание сърдечносъдовата си система, паралелно с нервната. Освен това, оказва се, всеки един час прекаран през деня в кола увеличава с 6% шансовете ни да се сдобием с наднормено тегло. И за капак – изследваните индивиди са докладвали, че именно пътуването с кола ги изнервя най-много от всички варианти. Излиза, че този избор не само е опасен за здравето, но и до голяма степен предопределя настроението, с което започваме и завършваме деня, както и начина, по който се държим с хората. С други думи, „логичният избор“ да пътуваме с кола ни разболява и ни прави неприятни събеседници.

По-добрият вариант, според проучванията, е да ходим с градски транспорт. Стресът е по-малко, срещаме се с хора, а и имаме възможност да походим от спирката до офиса пеша. И, както вероятно се досещате, ходенето пеша е било най-удовлетворяващата част от цялото пътуване, споделят пред учените изследваните субекти. Това пък навява на мисълта, че ходенето е най-добрият вариант, нали?

Да, на практика е така. Ходенето или карането на велосипед се нареждат определено в челото на класациите. Това са най-удовлетворяващите начини да се стигне до работа, твърдят учените. И го твърдят, на базата на множество и съвсем сериозни изследвания. Тези от нас, които ходят или карат колело до офиса, са и по-щастливи и по-здрави. При това, съвсем буквално. Карането на велосипед, поне според статистиката, увеличава средната продължителност на живота ни с 3 до 14 месеца. Може и да не е особено много, но е значително по-ободряваща стойност, на фона на купищата ядове и болести, свързани с ходенето до работа с кола. И за да е още по-примамливо да обмислим въпросната алтернатива – тези варианти за придвижване ни правят по-социално отворени и доверчиви към хората, което е безспорно полезно. (Шофьорите се оказват големи „темерути“ и споделят, че нямат доверие на околните, което пък учените свързват именно с постоянната самота и раздразнителност при управлението на автомобил.)

И тъй като започнах текста с лични откровения, да го завърша по същия начин. Аз лично ползвам основно три начина за придвижване до офиса. През зимата, ако не е минус десет градуса, ходя пеша. През другото време пътувам с колело или с мотор. Лично за мен, последното е истинско удоволствие и го намирам за изключително ободряващо. Не си позволявам агитация, защото моторът е опасно превозно средство (всъщност и колелото е такова в България, където няма култура на колоезденето), но пък винаги пристигам на работа усмихнат и изключително съсредоточен. Няма как – човек трябва да се пази, докато си доставя по-рискови удоволствия и максималната концентрация е жизнено важна. А в редките случаи, в които ползвам кола, имам поне по няколко критични момента на курс, в които ми се ще да правя зли неща с други шофьори.

Затова, повече колоездене и повече ходене пеша – за един по-мирен, чист и здрав свят. Нали така?

Публикации от серията