Смехът – как ни помага и в работата?

Смехът – как ни помага и в работата?

Един от лекторите на TED – Софи Скот, обяснява смеха, неговите произход, същност и функции. Софи е невролог и комик – кой би разбрал природата на смеха по-добре от нея? Прочетете повече за ползите от смеха, за „магическото“ му въздействие над мозъка ни, над хората около нас и над социалните ни взаимоотношения.

Смехът не е характерен само за хората, но и за доста други бозайници. Смехът на приматите е подробно изследван и в свързан със съзнателни действия като гъделичкането и играта. Звуците на смеха понякога напомнят животински звуци и се възприемат като проява на животинското в нас. Този факт е сред причините да се смята за неприемливо поведение в множество ситуации, особено със служебен или официален характер. Хората развиваме особена сдържаност и потискаме смеха си. Дали тази стратегия винаги е най-добрата?

Всъщност смехът е свързан с взаимодействие с друго живо същество. Смехът е общуване. Има 30 пъти по-голяма вероятност да се смеете, ако сте в нечия компания, отколкото ако сте сами. Смеем се, когато чуем добър виц, когато гледаме комедия, когато разговаряме с друг човек. Чрез смеха показваме, че разбираме хората, че се съгласяваме с тях, че сме част от една и съща група. Смеем се, за да покажем един на друг, че си приличаме. Смехът е заразен и е по-вероятно да се заразите от някого, когото познавате, т.е. отново става дума за социален контекст. Смехът е свързващо звено и може да ви свърши добра работа по отношение на предизвикване на положителни емоции у хората, сближаване с тях и спечелване на доверието им.

Разбира се, ефектът на предизвикания от нас самите в знак на любезност смях не е толкова силен, колкото е ефектът на истинския, непринуден, автентичен смях. Той също представлява важно социално умение, но имайте предвид, че повечето хора умеят да разпознават двата вида смях. Невролозите разграничават волеви и неволеви вокализации. Те са установили, че с напредването на възрастта хората все по-лесно разпознават изкуствения смях (нещо, което децата рядко умеят).

Смехът винаги носи определен смисъл. Оказва се, че като хора сме невероятно нюансирани в начините, по които използваме смеха. Един пример: смехът намалява стреса в неприятни ситуации и дори спасява семейства като начин за съвместно регулиране на емоциите. Научно доказано е, че двойките, които гледат на проблемите си с чувство за хумор, имат по-продължителни връзки. Този факт не е валиден само за романтичните отношения, но и за приятелските, и за колегиалните. Потенциалът на един екип може да бъде разкрит чрез смях. Хората, които се смеят в лицето на професионалните си проблеми и продължават напред заедно, могат да запазят партньорството си в кариерата много по-дълго време и да бъдат далеч по-успешни по пътя.

Смятате ли, че тактиката да останете сериозни на работното си място на всяка цена, работи във ваша полза? Или често се смеете с колегите в офиса?

Свързани публикации