Според науката, обвързването с правилния човек помага за успешна кариера

MIXX8KP98P

Обвържете се по любов, а ако сте късметлии, ще получите много повече, коментира Jeff Haden от Inc.

Факторите за успеха ви са много. Нагласата ви изиграва огромна роля. Ключово е да развиете решителност, сила на волята и кураж (защото можете да се научите на това). Да се харесвате на хората също е от значение (и да, това качество също може да се развие).

И ако това са фактори за успеха в кариерата или бизнеса, които са известни на всички ни, то има един фактор, за който рядко сте се сещали – за кого ще се омъжите/ожените.

Учени от Washington University в Сейнт Луис откриха, че хората с относително по-разумни и надеждни партньори са склонни да се представят по-добре в работата си, да печелят повече пари и да получават повече повишения, както и да се чувстват по-удовлетворени.

Това е валидно и за мъжете, и за жените. „Добросъвестността на партньора“ прогнозира бъдещо удовлетворение от работата, по-високи приходи и възможност за по-голям кариерен успех.

Според изследователите „добросъвестните“ половинки изпълняват повече задачи в домакинството, показват по-практично поведение от своите партньори, на което те е вероятно да подражават, насърчават по-добър живот у дома. Всичко това позволява на половинката им да се фокусира върху работата.

Както казва един от учените, тези резултати показват, че нагласата на човека, за когото се жените/омъжвате, повлиява върху важни аспекти от професионалния ви живот. С прости думи, подходящият партньор едновременно дава полезен пример и прави възможно да действате като по-добър вариант на самия себе си.

Всичко това звучи съвсем логично и повечето от нас могат да потвърдят благотворното влияние на хората до себе си или да се сетят за други конкретни примери с двойки, които познават. Jim Rohn казва, че ние представляваме средна стойност на петимата души, с които прекарваме най-много време. И това е особено вярно, когато става дума за интимните ни партньори.

Вредните навици избледняват. Лошите наклонности – също. Но добрите навици и наклонности също избледняват.

Плюс това, ако един човек е изключително организиран и се грижи за домакинството през цялото време, това дава на другия свободата да се фокусира върху работата си. Разбира се, в един съвършен свят и двамата души биха споделяли по равно задълженията си у дома, за да могат и двамата да обърнат внимание на работата си, независимо дали работят от вкъщи, или другаде.

Никой не би препоръчал да основете избора си на партньор само на критерии като добросъвестност и благоразумие. Дори изследователите казват, че да се обвържете с разумен партньор звучи на първо място като рецепта за скучен живот.

Никой не би ви препоръчал и да прекратите връзката си, ако на половинката ви ѝ липсват тези качества.

Оказва се обаче, че да имате партньор, на когото може да се разчита, е една от съставките в рецептата за по-добър и отплащащ се кариерен път.

Вместо да очаквате партньорът ви да се промени, помислете какво можете да направите, за да го подкрепите в начинанията му. Може би ще се съгласите да се занимавате с общите ви финанси, да покриете няколко от домакинските задължения или други задачи, които засягат и двама ви. В крайна сметка, най-добрият начин да водите или да наставлявате някого е чрез пример.

Чудесно е, когато вие и половинката ви сте страхотен отбор и се подкрепяте взаимно, независимо какви са индивидуалните и споделените ви цели.

Публикации от серията