Теория и практика на онлайн курсовете

Черната царица от „Алиса в огледалния свят” е мъдра жена. Нейните думи „Тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо” с изключителна сила се прилагат към пазара на труда. За да сме конкурентни в него, постоянно трябва да развиваме уменията и знанията си в желаните от нас области и да сме в крак с новостите.

Една възможност за такова развитие са онлайн курсовете, които едни от най-известните в света университети предоставят напълно безплатно. Всичко, от което се нуждае човек, за да ги премине, е приличен английски, малко време и най-важното – желание.

Една от най-големите бази данни с такива курсове е тази на Massachusetts Institute of Technology (MIT), в която могат да се намерят материалите, по които учат студентите на известния университет. Вдъхновяващите преподаватели пък могат да предизвикат хората да научат дори и физиката, която толкова ги е тормозела в училище (вижте видеото).

Друг подобен проект е Coursera на университета Станфорд. Лекциите в Coursera са точно като истински курс. Всяка седмица преподавателите записват и качват видео с лекциите за съответния период, а студентите имат достъп до всички ресурси, както и до форум, в който могат да обсъждат затрудненията си или въпроси, които са ги заинтересували. Както в нормален университетски курс, и тук има тестове и изпити. Проектът е изцяло насочен към онлайн курсове и дава насоки как да се извлече максималното от тях.

Други подобни проекти са Academicearth.org, INSEADonline.com, Оpenlearn.open.ac.uk. Някои от курсовете дори дават кредити за университета, ако все още сте студенти. Логично, инженерните и компютърни курове са най-добре развити, но материали могат да се намерят по почти всеки въпрос. Важното наистина е само желание и спомен за думите на Черната царица.

Автор: Деница Вълканова

Свързани публикации