Това ли е новият статусен символ на жените с власт?

Има ли задължителен аксесоар, присъщ на жените с власт и влияние, пита BBC и търси отговора в интересен материал по темата.

Някои жени разчитат на масивни гривни, други са привърженици на качествени обувки от определен стил или марка. Но има един аксесоар, който все по-често се набива на очи и отличава властните и могъщи жени от останалите. Шалът.

Илария Албер-Гланстетен, шеф на корпоративните и бранд комуникациите на Ферари си намята шал, за да покаже коя е и какво място заема в обществото. Тя признава, че живее в такава среда, в която трябва да демонстрира познаване на луксозните стоки – именно затова не изпитва задръжки да си купува шалове по $700 от качествена вълна, кашмир или коприна.

Вей Сун Кристиансон, съ-управител на Морган Станли за Азия е политически и бизнес лидер с голямо влияние. Тя също носи впечатляващи шалове и съзнателно изявява индивидуалността си с тях. Не по-различно вижда нещата доктор Женевиев Бел, вицепрезидент на Интел Лабс в Орегон, САЩ. Тя споделя откровено: „Често влизам в офиси за презентации и там обикновено е пълно с мъже. Не се обличам, за да се слея с тях, а за да изпъкна“.

 

 

 

 Но защо шалове и защо точно сега? Отговорите дава Донна Ловдей, съ-куратор на изложбата на „Women Fashion Power“ в лондонския Музей на дизайна. Тя започва с това, че жените демонстрират по-мек подход към корпоративния стил. Именно затова шаловете все повече се появяват в офисите на едрия бизнес, в голямата политика и в обществото. Това просто е начин за изразяване на личността. Тя посочва, че в списъка с властимащи жени, предпочитащи шаловете са и Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд и Ан Идалго, кмет на Париж.

„Жените се обличаха едно време така, че да се слеят с корпоративното обкръжение. Сега те не изпитват необходимост да се преструват или да прикриват женствеността си повече“ добавя Донна Ловдей.

Могат ли добре подбраните и стилни аксесоари да подпомогнат кариерното развитие на жените, а и на мъжете? И как да сме сигурни, че с дадения шал изпращаме правилното съобщение?

За начало е добре да се каже, че шалът привлича вниманието към лицето. „Изследванията показват, че жените гледат събеседниците си в лицето, мъжете, не толкова“, пояснява доктор Каролин Мер, преподавател по психология. „Шалът би помогнал на мъжете да се фокусират върху лицето и така да постигнат по-добро ниво на комуникация“, допълва тя. Според нея, изпъкващите аксесоари от такъв тип освежават стерилното излъчване на офисната мода, а освен това, дори и да не ни се иска, успеем ли да се презентираме като атрактивни хора, ще извлечем ползи. Мер напомня един познат извод от психологията – добре изглеждащите хора, не просто са по-харесвани, но и обикновено се приемат като по-честни от околните.

 

 

 

Всяка дреха се равнява на едно изречение, смята Мирела Заната, преподавател по брандинг в Торонто. „Да носите правилния шал по правилния начин, ще ви направи да изглеждате изискани и ще покаже, че сте вложили мисъл в одеждите си“, добавя тя.

Интересното е, че има връзка между облеклото и работното представяне. Заната отбелязва, че ако вярваме, че сме в един стил с някого, на когото се възхищаваме, когнитивните ни способности нарастват.

Освен това, шалът е относително евтин вариант да блесне една жена с марков аксесоар, ако няма финансовите възможности цялостно да се облече от престижи дизайнери. От друга страна, скъпите шалове са израз на икономическо благосъстояние. Това е още по-вярно, ако избираме щампи, характерни за дадена позната марка. Подобни сигнали се забелязват от познавачите и ги информират, че притежателят на аксесоара има финансов успех в живота.

 

 

Добре подбраният шал или друг аксесоар е отличителен елемент от облеклото на всеки човек. Важно е обаче да се направи внимателен избор и да не се допускат в колекцията неудачни варианти с ниско качество. Комбинирането на дрехи с шал също е специално изкуство и е препоръчително да се отдели време, за да се избере възможно най-сполучливата комбинация. Има и общи правила, които принципно винаги са валидни – комбинирането по цветове, носенето на шалове от фини материи при хора с дребна структура, съответствието с приетия офисен стил.

Шалът и другите аксесоари не са гаранция за успех в бизнеса или живота, но са естетичен начин за разнообразяване или акцентиране. Ако знаете как да се възползвате от тези възможности.

 

 

 

Свързани публикации