Успешните кандидати за работа са по-често красиви

Работодателите дискриминират неатрактивните кандидати, особено некрасивите жени, сочи ново италианско изследване, цитирано от вестник „Independent”.

Изследването е проведено в университета на Месина и е наречено „Търсенето на работа е конкурс за красота”. Учените разпратили над 1100 фалшиви CV-та за обявени вакантни позиции, запазвайки навсякъде еднакви квалификации, но променяйки имената, пола и снимките на „кандидатите”. Самите снимки били предварително оценени от студенти в университета като атрактивни или неатрактивни. Така организирано, проучването установило, че атрактивността играе решаваща роля при поканването на кандидата на интервю.

Средният процент на поканени на интервю бил 30%. Но привлекателните жени имали рейтинг от 54%, а хубавите мъже 47%. Същевременно, грозноватите дами били потърсени едва в 7% от случаите, а същият тип мъже в 26%.

Тези данни за визуална дискриминация довели до резултат от изследването, който директно заявява, че „търсенето на работа е точно като конкурс за красота: по-добре е за неатрактивните жени да инвестират в естетична хирургия, отколкото в образование”.

От това изследване може да се изведе заключението, че е по-добре, ако не изглеждате особено добре, да не прикрепяте снимка към кандидатурата си.

Свързани публикации