Ваканционни съвети на един работохолик

pexels-photo-198696

Работохолизмът е едно от най-често срещаните „социални заболявания“ на нашето време. Разбира се, той не е винаги лош. Ако обичате това, което правите и въпреки многото часове работа успявате да балансирате добре личния си живот, значи сте постигнали мечтана за мнозина хармония. Но това не винаги е така – за много хора прекомерното отдаване на работата влияе зле – върху тяхното физическо и психическо състояние, а също така и на отношенията им с близките до тях хора. От изключителна важност е да успявате да се откъснете от този „порок“ поне веднъж, а именно – когато сте на почивка. А между истинска ваканция и такава, в която постоянно сте в работен режим, има много голяма разлика. Ето няколко съвета как да успеете да овладеете и да си починете истински.

  1. Спрете всичко, което е свързано с работата ви

Много често, дори да сме във ваканция и да не присъстваме физически в офиса, имаме нуждата да бъдем въвлечени във всичкf, случващо се в него. Това става чрез непрестанен поток от информация – имейли, чатове, обаждания. За да започнете истинска почивка, спрете всичко това. Сложете автоматичен отговор на вашия имейл адрес, който упоменава, че сте в почивка в съответния период, че няма да отговаряте на съобщения, а само на много спешни телефонни обаждания. Изключете известията за пощата си от всичките си устройства и помолете лично колегите да не ви безпокоят с обаждания, освен ако не е наистина важно. Още по-добре би било, ако ваканцията ви не е заедно с някого, с който сте ежедневно в професионалната ви среда.

  1. Грижете се за съзнанието си

Съществува една проста закономерност – колкото повече товарим съзнанието си със задачи, толкова по-малко възпроизводимо става то. Накратко – губи своя потенциал и креативност. За да бъдете по-добри в работата е нужно да давате почивка на ума си. Тук говорим за истинска почивка – своеобразно „пролетно почистване“. Това означава пълно откъсване от работата или, ако това не е достатъчно, да направите нещо по-крайно – скок с бънджи, пътуване в екзотична държава. Казано с други думи – нещо, което да ви изведе извън комфортната ви зона и да ангажира изцяло съзнанието ви в друга посока. Именно така истински ще можете да си починете от работата си. А когато се върнете, ще се изненадате колко по-продуктивни сте станали.

  1. Грижете се за тялото си

Тялото ви е складът, в който се съдържат всички ваши „инструменти“ за добър живот. Ако този склад не е подържан, всичко друго ще пострада. Затова следете за признаци на здравословни проблеми – от различни болки в ставите и крайниците, до проблеми със сърцето, влошено зрение, недостатъчно сън. Важно е да се грижите за тялото си през цялото време, но опитайте да използвате ваканциите, за да му дадете това, което най-много му липсва – било то повече часове сън или повече движение, което да ви тонизира и върне във форма (преход в планината, например).

  1. Наваксайте с любимите неща

Хобита, срещи с близки и приятели, посещение на любими стари или желани нови места. Използвайте почивката си, за да направите всичко това, за което не сте имали време по-рано, но сте искали силно. Свържете се със стари познати, които отдавна искате да видите, посетете роднини, които живеят далеч или отидете заедно с партньора си в някое закътано и спокойно място за повече от един уикенд. Направете всичко това, което сте искали, докато сте били заети с работа, за да можете едновременно да се откъснете, насладите, а също така и да презаредите батериите догоре!

Свързани публикации