Защо е полезно да удряме „snooze“ бутона на алармата си веднъж-два пъти сутрин

 

C2799653AA

Честа шега между колеги и приятели сутрин е надпреварата кой е натиснал повече пъти snooze бутона на алармата. Шегата обикновено завършва с добронамерени закачки и подигравки. Оказва се обаче, че удължаването на „дрямката“ всъщност е полезно.

Дейвид Дингес, хронобиолог във Пенсилванския университет, твърди, че натискането на snooze бутона ви дава повече време да се разсъните и събудите мозъка си постепенно, без да го напрягате с рязко скачане от леглото. Разбира се, твърдата продължителност на едно такова действие (например един час постоянно snooz-ване на алармата) в никакъв случай не е добра идея, тъй като при този т.нар. фрагментарен сън, бихте разстроили организма си. Но отклоняване на настоятелността на будилника с 10-20 минути, оказва се, не само, че не е фатална, но и е препоръчителна.

Препоръчително е също да опитате дори да навиете алармата си малко по-рано от времето, в което трябва да станете. Така ще можете да snooz-вате спокойно един-два пъти, а когато дойде точният час за ставане, вече ще сте се разсънили, мозъкът ви ще е превключил на по-горна предавка и ставането ще бъде значително улеснено!

Опитайте!

Свързани публикации