Защо лайковете в социалните медии казват повече, отколкото подозирате

Ако в началото интернет е мрежа, която плетат само технически грамотни професионалисти и техните екипи, то през 21 век тя се превърна в пространство, достъпно за всеки. Това беше промяната, донесена от социалните медии, която направи интернет много по-интерактивен: видеа в YouTube, блог постове, мнения във форуми, постове в социалните медии. Хората общуват помежду си, не просто четат. Те не само консумират информация, те я произвеждат и разпространяват.

Facebook е най-влиятелното име, което показва какви са мащабите на съвременната интеракция и какви могат да бъдат последствията от нея. С много малко технически умения средният потребител създава своя онлайн образ. Съвкупността от всички снимки, а и не само визуална информация, образува огромно количество данни.

Тези данни могат да бъдат използвани с различни цели, включително за проучване на кандидати от специалисти в областта на човешките ресурси, например. Възможно ли е няколко лайка да определят дали сте подходящ кандидат за работа, или не? Компютърните учени като Jennifer Golbeck и нейните колеги имат възможността да изградят модели, които да предскажат всякакви ваши атрибути, които наивно смятате за скрити от широката общественост и за които не подозирате, че споделяте информация.

Налице е етически проблем, произлизащ от това, че потребителите не разбират напълно как работят тези техники. Дори и да разбираха, те нямаше да имат особено голям контрол върху тях. Специалисти работят върху малки модели на поведение, които, когато са засечени сред милиони хора, им позволяват да открият неподозирани подробности за живота им.

Политически възгледи, характер, възраст, интелект, пол, сексуална ориентация, религиозни вярвания, способност да се доверяват на хората около себе си и много други. И всичко това не се разбира благодарение на очевидната информация.

Във видеото Golbeck дава някои идеи какво бихме могли да направим в тази посока, как да подходим, за да върнем като общества част от контрола в ръцете на потребителите.

Знаете ли, например, че компютърните учени са установили, че ако харесате страницата на къдравите пържени картофки във Facebook, това би означавало, че освен че харесвате вкуса им, сте и интелигентен? Да, връзката е напълно обоснована, макар че на пръв поглед страницата е напълно несвързана с предсказаното ваше качество.

Jennifer Golbeck обяснява как се появяват подобни твърдения, как някои от приложенията на технологията за разкриване на информация за вас не са особено безобидни и защо тя е на мнение, че трябва да си върнем властта над данните за себе си.

Свързани публикации