Защо мислите, че сте прави, дори когато грешите?

Повечето от нас са склонни да мислят, че имат контрол над решенията, които взимат, избора, който правят, доводите в споровете, които водят, и да смятат аргументите си за обективни и неподвластни на емоцията. Уви, умът е по-сложна система, чиито настройки включват влиянието на несъзнателни импулси в тези процеси.

Перспективата е всичко, особено когато става дума за анализиране на собствените ни вярвания. Julia Galef изследва мотивите, които стоят зад двата основни начина на мислене, които тя метафорично определя като гледна точка на войника и гледна точка на скаута – единият, склонен да защитава позицията си на всяка цена и с всички средства, а другият, подтикнат от любопитство. Работата на последния не е да се защитава или да напада. Задачата му е да разбира.

Изследването на мотивациите, които са в основата на тези две перспективи към света показва как интерпретираме информацията. Julia Galef използва убедителен урок по история, за да илюстрира теорията си – делото Драйфус – процесът за предателство към Франция от края на 19 век.

Когато Galef изпитва непоколебимото ви мнение, тя задава два въпроса: „За какво копнеете най-много? Искате да защитите убежденията си или се стремите да видите света колкото е възможно по-ясно?“ Тя твърди, че способността ви за добра преценка, точни предположения и вземане на разумни решения зависи най-много от това на коя от двете нагласи разчитате. Желанията и страховете ви често оформят начина, по който умът ви борави с идеите – някои тези са ваши съюзници и искате да ги защитите, а други са ваши врагове и искате да се преборите с тях, независимо от фактите.

Подробностите – във видеото.

Свързани публикации