Защо не можем да свършим нищо в офиса?

„Къде отивате, за да свършите определена работа?“ – това е въпросът, който Джейсън Фрид е задавал 10 години подред на стотици хора. Отговорът е бил почти без изключение един от трите варианта: „В кухнята, на верандата, в кафенето, в библиотеката“, „Във влака, самолета, в колата“ или „Все едно къде, стига да е рано сутринта или през нощта, или през уикенда“. А какъв всъщност е „логичният“ и очакван отговор? Разбира се – „В офиса“. И защо този отговор никога не бива даван? До какви изводи може да се достигне от всичко това, на фона на факта, че компаниите наемат, купуват или строят офиси, за да събират служителите си и да им предоставят място, за да работят?

Истината е, че хората ходят в офиси, но там рядко успяват да свършат нещо полезно и смислено. Работният ден е разпокъсан на множество несвързани работни моменти, а крайният резултат е, че твърде много служители, твърде често, правят разни неща, но рядко някой от тях може да каже, че е направил нещо, завършено, пълноценно и качествено в офиса.

Изводът е прост – повечето хора имат нужда от дълги отрязъци време, в които да могат непрекъсвани от нищо и никого да се съсредоточат и да бъдат креативни. Всичко това просто няма как да се постигне успешно при начина на работа, който е завладял съвременния офис – с разпокъсаните парченца от време и постоянно сменящи се задачи.

Джейсън Фрид обрща внимание, че работата много прилича на съня – като процес. И в съня и в работата има фази, през които трябва последователно да се мине, за да се постигне добър краен ефект. Прекъсванията водят дотам, че фазите не могат да се „случат“ в определения ред и продължителност, и крайният ефект от двата процеса е незадоволителен.

А кой или какво предизвиква антипродуктивните прекъсвания? Отговора ще откриете във видеото, както и предложението на лектора за преодоляване на тази зловредна офисна спънка, водеща до ниска продуктивност и принуждаваща хората да си вършат основната работа в извънработно време, далече от офиса.

Публикации от серията