Защо „прегаряме“ на работното място?

Стресът е тема, по която често се пише. И за това състояние на нещата има проста причина – стресът е станал едно от централните явления в живота на почти всеки бизнес човек. От него е трудно да се избяга, но пък последствията му са многобройни и основно зловредни. Все пак, какво е стрес?

Стресът е физиологична реакция, която цели да подготви организма ни за действие, особено в случай на опасност. Но опасностите не са единствен причинител на стрес. Ако се притесняваме интензивно и често, това също става източник на стрес. Факт е обаче, че на биохимично ниво израженията на стреса са идентични – надбъбречните жлези едновременно отделят  адреналин, кортизол и норадреналин. Тези хормони имат за цел да подготвят организма за бързи реакции. При продължителни състояние на нервна възбуда е възможно въпросните хормони да „изтормозят“ тялото и това да доведе до психофизически последици. Една от тях е „бърнаутът“ или синдромът на прегарянето. Най-често се случва в работен план и основното му изражение е, че ни прави крайно апатични към работата ни.

Борбата със стреса е важна, тъй като продължителен стрес може да нанесе и много сериозни щети на тялото ни – удар, инфаркт и още ред други заболявания. Затова, редно и разумно е да знаем повече за стреса и бърнаута, ако искаме да се научим как да им се противопоставяме.

Публикации от серията