Минималната физическа активност, която намалява риска за здравето от офисния начин на живот

1427382_42387581Работата на полето остава в миналото. Под 20% от заетите по света се занимават с физически труд, а тези прекарващи цял ден пред компютъра, ще са все повече в бъдеще. В същото време проучвания от последните години показаха, че дори упражненията понякога не са достатъчни да се намали рискът за здравето, който представляват дългото заседяване и обездвижване. И не, да работите прави зад високо бюро също не е опция, макар тази сравнително нова мода да има и своите почитатели в определени държави. Поне така твърди представително национално проучване в САЩ, според което няма разлика в броя застрашени от преждевременна смърт сред тези, които работят прави, спрямо колегите им, предпочитащи класическата седнала поза.

В същото проучване обаче се твърди нещо интересно – че две минути разходка на всеки час имат много позитивен ефект. Изследователите смятат, че нещо толкова достъпно и леснопостижимо намалява с 1/3 риска за здравето ви. Само с цената на 16 минути от работния ден.

Друго скорошно проучване, публикувано в Британския журнал по спортна медицина, препоръчва да прекарваме 2 часа дневно извън стола (това включва не само ходенето и леките упражнения, но и времето прекарано стоейки изправени – например докато отиваме и се връщаме от работа в градския транспорт).

И двата метода не изглеждат толкова тежки, нали? Но все пак не забравяйте спорта и балансираното хранене – защото истински добрата форма не е чак толкова лесна задача.

Свързани публикации