Надценени ли са „яките“ офиси?

StockSnap_RCTXTLCXH6

Кое е по-важно за щастието на служителите – дизайнерският офис и забавленията във всяко кътче или заплащането, възможностите за развитие и усещането за уважение към личността и доверие в качеството на труда? Cary Cooper от Манчестърския университет коментира темата за BBC.

Кои са най-щастливите работници във Великобритания? Според годишното изследване на удовлетворението от труда на Glassdoor това са хората, които работят в лондонския офис на американската фирма Expedia. Две поредни години – 2016 и 2017. Резултатите се изчисляват на базата на анонимни отзиви от настоящи и бивши служители.

Ако четете следната статия в Business Insider, може да си помислите, че щастието на служителите се дължи на офиса на фирмата. Тенис на маса, футбол, гейминг конзоли, коктейл бар. Без съмнение, офисът на Expedia е впечатляващо пространство.

Проучването, обаче, показва, че хората харесват работата там заради самия бизнес, а не заради офиса. Най-високите оценки са дадени заради фирмената култура и възможностите за кариерно развитие. Физическото измерение на обстановката се споменава рядко.

Има такава тенденция – твърде често се смята, че удовлетворението на работното място се дължи на естетическите предимства на офиса и се пренебрегват фактори от по-голямо значение, като сигурността и удовлетворението от работата. Но понеже не можем да снимаме сигурността и да я качим в Instagram, цялата заслуга се приписва на офисите.

Когато се подготвя профил или се пише статия за дадена фирма, е много по-лесно авторът да направи това, което са направили от Business Insider – да представи скъпо декорирания офис като метафора за щастливите служители. Този разказ е изначално сбъркан. Щастливите служители са щастливи и без барбарони, в които да седят, и без безплатна храна.

Определено е хубаво човек да разполага с тези условия, но фирмената култура далеч не се изчерпва с тях. В опитите си да бъдат представени като забавни места, където човек може да работи, някои модерни компании се доближават до това да превърнат офиса си в цирк (почти буквално в „най-якия офис“ на Англия, който се намира в Ливърпул).

Да, Expedia е страхотно работно място. Да, офисът е много хубав. Но това е по-скоро защото фирмите, които инвестират в създаването на приятна физическа среда, е по-вероятно да предприемат и други смислени инвестиции, които правят служителите по-доволни. Expedia предлага на своите хора до $14,000 на година за пътувания.

Щастието не е един хамак

Големите фирми харчат милиарди долари всяка година в опити да направят служителите си щастливи. Но тази стратегия не работи. 70% от работещите американци са незаинтересовани от работата си. Работещите в офис искат нещо повече от играчки и пространства за почивка.

Скорошно изследване установява, че мерките, крещящи за одобрението на служителите, дори дразнят част от тях. Хората рядко искат да работят в хамак, например.

Ако работодателите се вслушваха повече в мнението на служителите си, щяха да осъзнаят, че хората им не искат много. За мнозина е важна поверителността на работния екран – 74% от 1000 участници в друго проучване казват, че усещането, че останалите виждат върху какво работят, им причинява известна тревога. Това е проблем, който не е скъп за разрешаване, а може да подобри удовлетворението на работното място. Но решението не може да се снима и да се качи в Instagram.

Удовлетворението на служителите по-често се дължи на прости мерки, като инвестирането във висококачествени и удобни мебели и осигуряването на освежителни напитки, а не в хамаците, които участниците в проучването определят като едни от най-безсмислените опити да се направи така, че офисът да изглежда добре на снимка.

Според изследване на Дружеството за управление на човешките ресурси от 2016 онова, което прави служителите най-щастливи, е заплащането, възможностите за растеж, усещането, че трудът печели уважение и доверие. Не особено изненадващи новини. Парите настрана, онова, което кара работещите да станат от леглото рано в понеделник сутрин, са връзките между хората, а не дизайнът на офиса.

Има си причина. Един от най-големите източници на щастие – в живота, не в работата, е изграждането на силни и близки взаимоотношения, както стана ясно от мащабно изследване на учени от Харвард.

Как фирмите насърчават добрите взаимоотношения между хората си? Очевидните отговори са няколко: социални събития за екипа, работа на открито, редовни общи дейности – нещо, в което повече модерни офиси инвестират. Фирми като Expedia също имат бюджет за събития, които съчетават обучение с възможности за работа в мрежа.

Задълбочено и смислено

Но може и да не е толкова просто. Ако говорим за наистина силни и смислени взаимоотношения, те рядко зависят от удобния офис на фирмата. Ако искате стабилно и дълготрайно приятелство с колега, трябва изцяло да го пренесете извън офиса.

Изследване сред 1000 англичани от февруари тази година показва, че хората, които работят на „по-социални“ места – в центъра на града, близо до барове и кафенета, или в затворени комплекси тип кампус, се справят по-зле в изграждането на връзки с колегите, отколкото фермерите, рибарите, дървосекачите или хората, даващи нощни дежурства. Оказва се, че колкото по-антисоциална е една работна среда, толкова по-вероятно е да създадете силно приятелство.

Работните места, проектирани да улесняват социализацията на хората, насърчават небрежното отношение към изграждането на връзки. По-тежките условия на работа, например тези на открито, карат хората да изграждат по-здрави взаимоотношения.

Първоначално изглежда нелогично, но ако вникнем в причините, ще видим, че лекотата на общуване води до по-повърхностни взаимоотношения. Ако всяка делнична вечер след работа имаме възможност да пийнем с познати, отношенията ни обикновено се основават на тази възможност и на удобството. Хората с по-малко възможности за социализация често избират компанията си по-внимателно.

Не е задължително това, че работим на открито, да ни влияе така, по-скоро става дума за характера на самата работа. Дейности като риболов, строителство и отбрана в чисто физически план изискват добра работа в екип и в тях има елемент на опасност, който спомага за изграждането на по-дълбоки взаимоотношения.

Хората, чийто труд е физически, често имат по-точни критерии за избор на приятели, защото обикновено полагат повече усилия да се социализират с колегите си (никой не ги насърчава да го правят, както работещите в офисите на големите компании). По-строгите критерии за социален подбор вероятно увеличават шансовете тези взаимоотношения да траят по-дълго и да станат по-значими.

Свързани публикации