Науката потвърждава: облеклото влияе на шансовете ви за успех

07XWATYFD1

Облеклото за успех работи, нали? Стоите изправен, чувствате се по-висок, получавате комплименти за безупречния си външен вид и се чувствате важен, защото облеклото ви е толкова по-специално от онова, което сте свикнали да носите в почивните дни.

Това усещане вече има научна обосновка. Както се отбелязва в скорошна статия на Science of Us, правени са множество проучвания, които показват как обличането се отразява на представянето ни. Например, Scientific American подчертава резултатите, доказващи, че по-формалните сетове водят до по-висока степен на абстрактно мислене, че носенето на лекарска престилка може да ви помогне да се фокусирате и че носенето на екип в червено кара атлетите да вдигат тежести с по-голямо тегло. Изводът е, че има значение какво носите.

Това ли е – да се  издокарвате винаги, когато се нуждаете от допълнителен тласък?

Не точно. Science of Us цитира изследване, в което се твърди, че да се обличате по-небрежно, когато в офиса се изисква формално облекло, може също да доведе до по-висока продуктивност и да остави впечатление, че сте по-добри от колегите си в работата.

Това проучване се базира на изследване на Harvard Business School, което анализира мненията на студентите за преподавателите:

„Авторите описали двама преподаватели мъже – единият гладко избръснат и облечен в костюм, а другият с брада и тениска – и помолили студентите да оценят уменията на всеки като учител и изследовател. Според това, което авторите са наблюдавали в своето теренно проучване, студентите имали по-високо мнение за небрежния професор – но само когато в описанията се споменава, че професорите работят в престижни университети с формален дрескод. С други думи, небрежното облекло само по себе си не вдъхва повече доверие; причината е в поведението, издаващо свободомислие, което небрежното облекло означава – това, от своя страна, е привидяно като отражение на високата степен на автономност и контрол.“

Преди да се втурнете да си сваляте сакото и да навличате анцуг (или изобщо да спрете да четете изследвания, защото си противоречат едно на друго), обърнете внимание на намерението. Статията подчертава важността на намерението – независимо дали носите неофициални дрехи, защото сте мързели, или защото четете тази статия, това няма да ви помогне да спечелите уважение в офиса. Ако обаче вземете съзнателно решение да променяте статуквото от време на време, тъй като е важно за вас, хората го забелязват и му се възхищават.

Само вие знаете какво е подходящо конкретно за вашия офис, но ако има един факт, върху който изследването акцентира, то това е, че дрехите имат значение, когато става дума за това как се чувствате. Така че, ако имате известна свобода по отношение на професионалното облекло, изберете любимите си аксесоари или дрехи, когато се нуждаете от повече увереност, дори да е необичайно за вашия офис. Този ход може да промени нещата.

Публикации от серията