Недоспиване: мозъкът ви не може да чете емоциите на другите хора

843D85B223

Добрият сън е в основата на всеки успешен ден и когато не спим достатъчно, на умовете и телата ни започват да им се случват странни неща. Предаването на National Geographic Brain Games провежда експеримент с трима доброволци, които прекарват 36 часа без сън. През това време експерти изследват паметта им, двигателните им способности, времето за реакция, за да документират поведението им, когато трябва да устоят на сънливостта и прозявките.

Химията в мозъка се обърква. Някои дори твърдят, че без сън вие сте друг човек. Едно от нещата, които се случват, когато сте лишени от сън, е, че настъпва хаос в регулирането на емоциите. Мозъкът ви става дезорганизиран в обработването на информация, а чувствителността ви към информацията, която получавате от външния свят, също се обърква.

Освен това се увреждат хранителните ни навици, увеличаваме вероятността да страдаме от Алцхаймер след време. Сънят не само е важен за деня ни, но и за целия ни живот. Сънят ни позволява да функционираме добре. Много е просто: когато лишавате мозъка си от сън, той изключва частите от себе си, които не са жизненоважни за оцеляването ви.

Ново изследване твърди, че когато ни липсва сън за по-дълъг период от време, губим способността си да разпознаваме израженията на лицето. Повечето хора не спят достатъчно, заменяйки тези часове на блажена почивка с работа, с пътуване до работа и т.н. Изследователят Matthew Walker, професор по психология и неврология в UC Berkeley, повтаря тези опасения, твърдейки, че липсата на сън се отразява на „повече от две трети от хората в развитите страни.“

„Разпознаването на нечии емоционални изражения променя всичко, свързано с решението дали да взаимодействате или да не взаимодействате с този човек, а в замяна, и дали той взаимодейства с вас.“

В експеримента са изследвани 18 здрави възрастни. След като се наспали добре за цяла нощ, изследователите им поставили задача да разпознаят 70 различни изражения на лицето, вариращи от приятелски до заплашителни. След това изследователите накарали участниците да останат будни за 24 часа. После ги подложили на същия тест, проследили сърдечната им дейност и направили скенер на мозъците им.

Резултатите показват, че мозъците на участниците, лишени от сън, не могат да различат едно изражение на лицето от друго. Магнитният резонанс разкрил, че предната инсула и предният сингуларен кортекс – зоните на ума, отговорни за емоцията – са затъмнени. Участниците имали склонност да възприемат повечето изражения като заплашителни, дори приятелските и неутралните.

Walker добавя:

„Липсата на сън премахва розовия нюанс на емоционалния ни свят, причинявайки надценяване на заплахата. Това би могло да обясни защо хората, които съобщават, че спят твърде малко, са и по-малко социални и по-самотни.“

Ако приятелите ви твърдят, че напоследък сте намусен, замислете се дали причината не е в липсата на сън. Ако сънят ви е пълноценен, това ще подобри качеството на целия ви живот.

Публикации от серията