Офис дизайн и насърчаване на креативността

Офис дизайн и насърчаване на креативността

Работните места никога няма да бъдат каквито са били досега. Благодарение на технологиите ставаме все по-мобилни – възможно е да работим от разстояние, избягвайки трафика в пиковите часове, избягвайки рутината на прекарването на пълен работен ден от 9.00 до 5.00 в офиса и в крайна сметка, избягвайки самото традиционно работно място. Как да го направим по-привлекателно? Чрез персонализация.

Това е моментът, в който следва да си припомним, че най-важните ресурси в работата са именно човешките ресурси. Хората са източник на иновациите. Струва си креативността им да бъде систематично насърчавана, включително чрез интериорния дизайн. Още един служител вече не означава просто още едно бюро. Неслучайно са налице смайващи примери за компании, които държат служителите им да се чувстват добре на работното място и целят да ви накарат да мечтаете да работите за тях.

Ако не разполагате със средствата на Google, за да превърнете офиса си в страхотно място за работа и забавление, не се тревожете и се вслушайте в съветите на специалистите в сферата на офис обзавеждането. Дизайнът е важен и има пряко влияние върху начина, по който служителите ви се чувстват и работят, а съответно и върху резултатите, които постигат. И не става дума само за естетика, стил, последни тенденции, подходящи цветове, обеми и форми. Ето някои хитрини.

  • Разрешете на членовете на екипа си да прекроят работната среда с личен почерк, да внесат свои вещи, семейни снимки, а защо не да доведат и кучето си. Няма да ви струва нищо, но ще се радвате на постоянни ползи. Така всички ще приемате офиса като уютно и сигурно място. Така се създава общност.
  • Влезте в ролята на антрополог – наблюдавайте. Ще разберете къде служителите ви обичат да прекарват работното си време – на стола или на канапето, и ще увеличите приятните пространства.
  • Създайте отделни зони. Както в градското планиране. Някои места са по-подходящи за общуване и взаимодействие от други. Използвайте този факт стратегически.
  • Означете своето пространство с предмети. Може да използвате свои собствени работи, ако се занимавате с уеб дизайн, например.
  • Създайте жужене. Приятният шум на заден план, енергията и хората правят обстановката по-предразполагаща към комуникация.
  • Осигурете място за усамотяване и концентрирана работа. Жуженето не е за всеки.
  • Забравете формулата „един човек = едно бюро“. Вече не.
  • Излезте навън. Помислете за пространство на открито, било то и малко. Използвайте зеленината и светлината в своя полза. Научно доказано е, че естествената светлина подобрява мозъчната дейност и увеличава креативността.
  • Позволете на всеки да бъде полезен по своя начин и да покаже най-доброто от себе си. Дайте свобода на изразяването.

Свързани публикации